19.6 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

S príchodom zimného obdobia prichádza k zmene predpisov

Zimné obdobie sa nezadržateľne blíži a s ním aj prezúvanie pneumatík z letných na zimné. Súčasné predpisy pre Nemecko zostali v porovnaní s predchádzajúcim rokom nezmenené. To isté platí pre dôležité tranzitné krajiny a väčšinu ostatných krajín. Existujú však nové aktualizácie predpisov pre Francúzsko a Švajčiarsko.

Francúzsko

Vo Francúzsku je odteraz povinná zimná výbava na špeciálne vyznačených cestách. Od 1. novembra do 31. marca musia byť vozidlá N1/N2/N3 s prívesom vybavené odnímateľným protišmykovým príslušenstvom, ako sú snehové reťaze na minimálne dvoch poháňaných kolesách. Vozidlá N1/N2/N3 bez prívesu však musia byť vybavené zimnými pneumatikami 3PMSF na minimálne dvoch kolesách na každej náprave. Autobusy M2/M3 musia mať odnímateľné protišmykové príslušenstvo na najmenej dvoch hnacích kolesách alebo zimné pneumatiky 3PMSF na prednej riadiacej náprave a najmenej na dvoch hnacích kolesách. Na pneumatiky M+S, ktoré už boli použité, platí prechodné obdobie do novembra 2024.

Foto: Continental

Vozidlá s celkovou prípustnou hmotnosťou do 3,5 tony môžu jazdiť s pneumatikami s hrotmi od novembra do marca, pokiaľ maximálna rýchlosť neprekročí 90 km/h. Vozidlá vybavené pneumatikami s hrotmi musia byť vo Francúzsku označené nálepkou. Používanie pneumatík s hrotmi na vozidlách s celkovou hmotnosťou vyššou ako 3,5 tony je vo Francúzsku zakázané.

Švajčiarsko

V tomto prípade prišlo len k jednej zmene a to možnosť používať snehové reťaze na vhodne označených cestách.

Rozdiely v zimných predpisoch v závislosti od počasia

V krajinách ako Veľká Británia, Maďarsko, Holandsko, Poľsko a Portugalsko ešte stále neexistuje všeobecná požiadavka na používanie zimných pneumatík pre úžitkové vozidlá. V Nemecku musia nákladné vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony používať pneumatiky 3PMSF pre svoje riadiace a hnacie nápravy. V Taliansku je na niektorých cestách povinná zimná výbava označená dopravnými značkami, zatiaľ čo v krajinách ako Bulharsko a Lotyšsko sa vyžaduje minimálna hĺbka dezénu. Okrem toho škandinávske krajiny ako Švédsko vyžadujú, aby vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony používali pneumatiky s označením 3PMSF alebo POR, prípadne pneumatiky s hrotmi na prednej a hnacej náprave kvôli extrémnym poveternostným podmienkam. Používanie pneumatík M+S je vo Švédsku povolené len do 30. novembra 2024.

Continental s príručkou

Pre nadchádzajúcu jesennú a zimnú sezónu zostavil Continental aktuálne predpisy pre zimné pneumatiky pre úžitkové vozidlá z 38 krajín, vrátane zmien na zimu 2023/2024. Zákonné požiadavky na zimnú výbavu pre nákladné autá, autobusy a dodávky sa v rôznych krajinách riešia odlišne. Aby mali manažéri vozových parkov, vodiči autobusov a nákladných vozidiel jasný prehľad o aktuálnych zimných pravidlách v krajinách, v ktorých sa ich vozidlá pohybujú, Continental na jeseň zverejňuje platné zákonné zimné odporúčania. Všetky podrobné predpisy nájdete TU.

Aktuálne
Prečítajte si aj