17.8 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Jaguar Land Rover ide masívne investovať

Automobilka Jaguar Land Rover (JLR), ktorá vyrába svoje automobily aj u nás na Slovensku, ide v nasledujúcich piatich rokoch investovať do elektromobility 15 miliárd libier (17,003 miliardy eur). Okrem programu výroby vozidiel pôjdu peniaze aj do vývoja autonómnych a digitálnych technológií, umelej inteligencie a rozvoja zručností ľudí.

V tlačovej správe sa explicitne nespomína nitiransky závod, no spoločnosť v súvislosti s oznámenými investíciami uviedla, že jej výrobný závod v britskom Halewoode sa plne zameria na výrobu elektromobilov. Automobilka tiež potvrdila, že nová generácia stredne veľkých SUV bude čisto elektrická.

Automobilka pred dvomi rokmi spustila svoju stratégiu s názvom Reimagine. Odvtedy uviedla na trh dva luxusné modely Range Rover a Range Rover Sport. Napriek ťažkej trhovej situácii, spôsobenej pandémiou a nedostatkom čipov, zaznamenali oba modely úspech. JLR zároveň zvýšila výrobu svojich najziskovejších modelov a v treťom štvrťroku minulého roka sa dostala do zisku.

Prísne finančné ciele

JLR začala napĺňať aj finančné ciele, ktorými sú dosiahnutie kladného čistého zisku do roku 2025 a dvojciferného výsledku hospodárenia pred odpočítaním úrokov, daní a odpisov do roku 2026. Investíciou do elektromobility chce automobilka rozvíjať nové zručnosti a posilniť svoj záväzok dosiahnuť do roku 2039 nulové uhlíkové emisie. V tomto roku začne prijímať objednávky na luxusný, plne elektrický Range Rover, ktorý príde na trh v roku 2025.

JLR patrí pod krídla najstaršieho indického konglomerátu Tata Group. V januári koncern oficiálne potvrdil, že plánuje v Európe rozbehnúť výrobu batériových článkov pre elektrické vozidlá. Týmto krokom chce urýchliť prechod dcérskej automobilky Jaguar Land Rover na elektromobilitu.

ZdrojJLR
Aktuálne
Prečítajte si aj