27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Tesla Semi sa hrdí novým rekordom

Tesla Semi, elektrické nákladné vozidlo od Tesly, dokázala v nedávnom teste prejsť 1 731 km za jediný deň. Začalo sa preto hovoriť o tom, kam až môže siahať potenciál elektrickej technológie v nákladných vozidlách. Treba vśak dodať, že Tesle Semi stále mnohí neveria.

Súťažný náboj dal tomuto testu fakt, že len pred mesiacom generálny riaditeľ spoločnosti Nikola Motor propagoval ich vodíkový kamión, ktorý za jeden deň prešiel 1 448 km. Odštartoval výzvu nájsť ďalšie bezemisné nákladné vozidlo schopné prekonať túto vzdialenosť. Tesla Semi sa postavila tejto výzve a nielenže ju splnila, ale aj za reálnych podmienok komerčného využitia značne prekonala.

Foto: Tesla

Test totiž neorganizovala samotná Tesla, ale nezávislá organizácia NACFE (North American Council for Transportation Efficiency). Zaťaženie súpravy, ktorú ťahala Tesla Semi bolo cez 30 ton nákladu. Na rozdiel od predchádzajúcich testov to nebol výlet bez zastávok na dobitie. Nákladné vozidlo vykonalo tri zastávky na dobitie, čo simulovalo scenár skutočného komerčného využitia. Testu NACFE sa zúčastnili aj ďalšie elektrické úžitkové vozidlá, ako Volvo VNR Electric, eCascadia či dokonca čínsky BYD. Popri nich sa testovali aj elektrické dodávky, z ktorých bol pre nás Európanov najznámejší Ford E-Transit.

Tesla nepotrebuje novú infraštruktúru

Tesla Semi už preukázala svoju efektivitu tým, že bola schopná prepraviť plne naloženú súpravu na vzdialenosť 800 km bez potreby dobíjania. Tento nový test na 1 731 kilometrov posilňuje ekonomickú a ekologickú životaschopnosť elektrického nákladného vozidla. Navyše, na rozdiel od vodíkového kamiónu Nikola sa Semi Truck nemusí spoliehať na infraštruktúru výroby, distribúcie, skladovania a dodávok vodíka.

Tesla totiž rozvíja svoju sieť rýchlonabíjačiek, vďaka čomu je používanie elektrických vozidiel na dlhé vzdialenosti praktickejšie. Tento test podľa odborníkov ukázal, že elektrická technológia je pripravená čeliť a možno dokonca aj prekonať alternatívy na báze fosílnych palív a vodíka.

Foto: Tesla

Tieto výsledky v čase, kedy je sektor dopravy pod tlakom znižovania emisií a hľadania udržateľnejších alternatív. Tesla Semi nielenže rieši tieto obavy, ale ponúka aj praktické a efektívne riešenie. Tento test je ďalším krokom k ekologickejšej a udržateľnejšej budúcnosti odvetvia dopravy.

Aktuálne
Prečítajte si aj