27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

GP JOULE si objednáva 100 vodíkových elektrických vozidiel Nikola Tre

Nikola Corporation (Nasdaq: NKLA) a značka IVECO, patriaca do skupiny Iveco Group (MI: IVG) oznámili podpis zmluvy o zámere so spoločnosťou GP JOULE. Tá si plánuje zaobstarať 100 ťažkých nákladných vozidiel Nikola Tre triedy 8, poháňaných palivovými článkami (FCEV). Európsky variant Nikola Tre FCEV v konfigurácii 6×2 bude vyrábať joint-venture podnik, ktorý spoločne vytvorili Nikola a Iveco Group, v nemeckom Ulme.

GP JOULE je systémovým poskytovateľom integrovaných energetických riešení, sídliaci v nemeckom meste Reussenkoege. Tridsať z úvodných 100 vozidiel Nikola Tre FCEV by jej podľa podpísanej dohody mali byť dodané v priebehu roka 2024. Sedemdesiat vozidiel má byť následne dodaných v roku 2025, s možnosťou pre GP JOULE získať ich cez GATE – Green & Advanced Transport Ecosystem, teda model prenájmu elektrických nákladných vozidiel, ktorý vytvorila Iveco Group. IVECO poskytne vozidlám základnú údržbu a servis. GP JOULE sprístupní 100 vozidiel svojim zákazníkom v odvetví dopravy a logistiky.

Objednávka bude závisieť od toho, či sa GP JOULE podarí úspešne získať podporu z KsNI, nemeckého programu na podporu získavania vozidiel s alternatívnymi pohonmi. Navyše sa obe spoločnosti dohodli, že od roku 2026 budú na európsky trh pre zákazníkov uvádzať ďalšie vodíkové nákladné vozidlá. GP JOULE im bude v sieti svojich vodíkových čerpacích staniciach poskytovať 100 % zelený vodík.

Obchodný model GP JOULE chce bezemisné vozidlá Nikola Tre FCEV dostať k širokému spektru európskych zákazníkov
(Zdroj: Nikola Tre)

„Objednávka od GP JOULE bude príkladom toho, ako môže Nikola Tre FCEV podporiť komerčných zákazníkov v Nemecku v ich prechode na nulové emisie niekoľko rokov pred ostatnými výrobcami vozidiel, čo pomáha dosiahnuť cieľ dekarbonizovať odvetvie sopravy,“ povedal Michael Lohscheller, prezident a CEO Nikola Corporation.

„100 % obnoviteľná energia pre všetkých, to je to čo nás ženie vpred. Spolu s Nikola a IVECO ponúkame našim zákazníkom všetky komponenty pre klimaticky neutrálnu ťažkú dopravu z jedného zdroja: od výroby a nákupu zeleného vodíka cez vodíkové čerpacie stanice až po nákladné autá s palivovými článkami a servis, ktorý spĺňa ich potreby. Toto je jednoduchý vstup do nákladnej dopravy bez emisií,“ hovorí Managing Director GP JOULE HYDROGEN Andre Steinau.

„Veľmi nás teší výber GP JOULE a to, že s touto dohodou, vďaka nášmu inovatívnemu modelu prenájmu GATE, prinesieme vodíkovú mobilitu zákazníkom v Nemecku a pokrok v oblasti dekarbonizácia cestnej nákladnej dopravy. GATE sa zameriava na uspokojenie potrieb zákazníkov využívajúcich elektrické úžitkové vozidlá s batérami a vodíkovými palivovými článkami, spočiatku pre značky IVECO a Nikola. Táto dohoda je šancou začať ponúkať našu komplexnú službu na báze platieb zapoužitie, ktorá zákazníkom umožní prístup k pohonom zajtrajška,“ dodal Simone Olivati, prezident finančných služieb Iveco Group.

Aktuálne
Prečítajte si aj