23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Stavbu severného obchvatu Prešova podporí EÚ sumou 69 mil. eur

Slovensko získalo od Európskej únie viac ako 69 miliónov eur na výstavbu druhej etapy severného obchvatu Prešova. Toto významné financovanie, ktoré bolo schválené v konkurencii stoviek projektov, je druhou najvyššou sumou schválenou pre Slovensko.

Viac peňazí dostal iba nemecký železničný projekt. Finančné prostriedky pochádzajú z nástroja na prepájanie Európy (CEF) a sú určené na projekty s vojensko-civilným využitím. Minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) povedal, že viac ako 69 miliónov eur, ktoré Slovensko získalo, by nemalo byť vnímaných len ako virtuálne číslo, ale ako ušetrené peniaze do štátneho rozpočtu. Ráž dodal, že tieto finančné prostriedky môžu byť preinvestované na ďalšie významné projekty, ako je napríklad obchvat okresného mesta alebo oprava 20 mostov.

Veľká finančná podpora z EÚ

Projekt druhej etapy prešovského obchvatu, ktorý je aktuálne vo výstavbe, si minister v stredu24. januára osobne pozrel. Počas stretnutia s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským spolu cez video hovorili s Heraldom Ruijtersom z Generálneho riaditeľstva pre mobilitu a dopravu Európskej komisie. Ruijters uviedol, že nové diaľničné prepojenie prinesie regiónu prosperitu a je pre Európsku komisiu dôvodom na poskytnutie 69-miliónového príspevku.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v septembri 2023 podala žiadosť o grant, ktorej predmetom boli tri balíky výdavkov. Väčšina zdrojov je určená na výstavbu obchvatu Prešova, časť peňazí je na vypracovanie projektovej dokumentácie na úseky R4 od Prešova po štátnu hranicu s Poľskom.

Súčasť kľúčovej dopravnej infraštruktúry

Rýchlostnú cestu R4, ktorá je súčasťou siete TEN-T a dôležitej medzinárodnej trasy Via Carpatia, je potrebné vybudovať čo najskôr, najmä vzhľadom na blížiace sa termíny ukončenia prác v susedných krajinách.

NDS v júni minulého roka podpísala zmluvu s víťazným uchádzačom verejného obstarávania na výstavbu druhej etapy úseku R4 Prešov – severný obchvat. Zhotoviteľom je konzorcium na čele so spoločnosťou Eurovia SK. Stavba, ktorá sa začala vlani v septembri, je financovaná zo štátneho rozpočtu a čiastočne z európskeho programu CEF. Lehota na dokončenie výstavby je stanovená na posledný štvrťrok roka 2027.

ZdrojTASR
Aktuálne
Prečítajte si aj