27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Registrácia áut | Poplatky sa budú od júla počítať po novom

Poslanci Národnej rady SR v stredu 15. marca schválili novelu zákona o správnych poplatkoch. Zmení sa tak medzi motoristami nie príliš populárna úprava poplatkov, ktorá mala platiť od apríla.

Novela znižuje počet výkonových kategórií motora so sadzbami priaznivejšími pre poplatníkov. Zároveň sa zmierňuje výška ekologického koeficientu pre staršie vozidlá. Cieľom tohto kroku je znížiť poplatkové zaťaženie takýchto vozidiel.

„Vo výsledku násobením hodnôt obsiahnutých v oboch tabuľkách bude možné dosiahnuť zjednodušenie výpočtu konečnej výšky poplatku, čo je efektívnejšie pri implementácii finálneho riešenia do služby eKolok,“ priblížili podľa TASR predkladatelia.

Pôvodný návrh novely počítal s tým, že sa správny poplatok pri prepise majiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1 (v prípade, že sa nemení jeho evidenčné číslo) zníži o 70 %. Poslanci však predložili viacero pozmeňujúcich návrhov s rôznym rozsahom a formou úpravy poplatkov. Napokon bol v hlasovaní úspešný návrh poslanca SaS Mariána Viskupiča. Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

Aktuálne
Prečítajte si aj