27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Obchvat Prešova potrebuje privádzač Grófske

Obchvat Prešova potrebuje privádzač Grófske a štát by mal pri výstavbe druhej etapy obchvatu mesta investovať do jeho vybudovania. Podľa TASR si to myslia predstavitelia Prešovského samosprávneho kraja (PSK), mesta Prešov a občianskeho združenia Náš Prešov.

Privádzač Grófske by mal spojiť mestskú časť Nižná Šebastová s rýchlostnou cestou R4, avšak, nie je zaradený medzi stavebné objekty pripravovanej druhej etapy severného obchvatu. Druhá etapa pritom už pozná svojho dodávateľa a jej realizácia by sa teda mala sputiť čoskoro. Ako pre TASR uviedol prešovský župan Milan Majerský, privádzač Grófske by zvýšil atraktivitu plánovaného priemyselného parku Grófske. Navyše by podľa Majerského odbremenil cesty tretej triedy obcí Nižná Šebastová a Fintice.

Obchvat Prešova je pre kraj prioritou

R4-ka má pomôcť prilákať do regiónu významného investora, to však môže byť bez privádzača náročné. Napokon, ak by sa to aj podarilo, zvýšenou dopravou by trpeli obyvatelia tejto časti mesta. Primátor Prešova František Oľha hovorí, že privádzač Grófske by vyriešil aj pomerne komplikovanú križovatku na vjazde do Prešova v smere z Kapušian.

Prešovský samosprávny kraj, mesto Prešov aj aktivisti preto apelujú na ministerstvo dopravy, aby prehodnotilo začiatok prípravy tejto cesty. Tá by mohla byť vo forme účelovej alebo obslužnej komunikácie k stavenisku a neskôr by sa stavebne upravila na cestu prioritne s parametrami cesty prvej triedy, píše TASR.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) má zámer zlepšiť dopravu v Prešove aj prípravou projektového zámeru vybudovania juhovýchodného obchvatu mesta Prešov. Tým by sa prepojila cesta I/18 a diaľnica D1 v smere na Košice, avšak mimo intravilán mesta. Po dokončení severného a juhovýchodného obchvatu by tak vznikol vonkajší okruh ciest, ktorým by sa tranzitná doprava dostala mimo zastavané územia. PSK chce financie na tento projekt získať z európskych zdrojov.

ZdrojTASR
Aktuálne
Prečítajte si aj