23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Nový minister priblížil svoje priority

Nový minister dopravy vo vláde odborníkov, Pavol Lančarič, predstavil svoje ciele na najbližšie mesiace, kým bude tento post zastávať. Jeho krátkodobými prioritami budú reforma verejnej osobnej dopravy, zníženie nákladov na mýto a strategické financovanie v železničnom sektore. Zamerať sa chce aj na opravu mostov.

Lančarič pre TASR povedal, že Slovensko musí v nasledujúcich rokoch začať masívne investovať do opráv mostov. V súčasnosti je v zlom alebo veľmi zlom stave 42 % mostov. Ak sa súčasný trend ich opráv a údržby nezmení, v roku 2031 to môže byť až 99,8 %. Lančarič počas štvrtkového brífingu po rokovaní s premiérom Ľudovítom Ódorom povedal, že oprava mostov bude patriť k jeho dlhodobým prioritám.

Oprava mostov je uregntná

Ako dodal, nie je na čo čakať, pretože čísla sú alarmujúce. Súčasný minister si uvedomuje, že ide o dlhodobý cieľ, preto chce počas svojho pôsobenia aspoň pripraviť podklady, ktoré poslúžia ďalšej vláde. K ďalším dlhodobým prioritám podľa neho patria strategické projekty medzinárodného významu.

Medzi Krátkodobé priority zaradil reformu verejnej osobnej dopravy, zníženie nákladov na mýto a strategické financovanie v železničnom sektore. Pri železniciach ale nemá ísť o nové investície, ale predovšetkým o využívanie a opravy zanedbanej infraštruktúry.

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková zdôraznila, že práve reforma verejnej osobnej dopravy je aktuálne v parlamente a na jej schválenia sa viaže čerpanie ďalších prostriedkov z plánu obnovy. Minister povedal, že zo starých eurofondov má ministerstvo dopravy vyčerpať ešte približne 800 miliónov eur. Sám však verí tomu, že sa prostriedky stihnú využiť a nebude potrebné ich vrátiť.

ZdrojTASR
Aktuálne
Prečítajte si aj