27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Nový eActros s najväčšou objednávkou zo Švajčiarska

Výrobca stavebných materiálov Holcim sa pri implementácii svojej stratégie udržateľnosti vo veľkom meradle rozhodol spoľahnúť na nový Mercedes-Benz eActros 600. Švajčiarska spoločnosť plánuje pridať do svojej európskej flotily celkovo 1 000 kusov vozidiel. Obe spoločnosti na tento účel podpísali spoločné vyhlásenie o zámere. Objem predstavuje doteraz najväčšiu plánovanú jednotlivú objednávku pre eActros 600.

Väčšina elektrických nákladných vozidiel sa bude používať so silonávesmi na prepravu stavebných materiálov, ako je cement. Vysoká kapacita batérie viac ako 600 kilowatthodín ako aj nová elektrická hnacia náprava vyvinutá vo vlastnej réžii, umožňujú dojazd 500 kilometrov bez potreby medzinabíjania. Nový eActros 600 dokáže denne prejsť viac ako 1000 kilometrov pomocou priebežného nabíjania počas zákonom požadovaných prestávok vodiča.

Foto: Holcim AG

Okrem nabíjania CCS s výkonom až 400 kW umožní eActros 600 neskôr aj megawattové nabíjanie (MCS), pričom vybavenie na tento druh nabíjania si zákazníci môžu objednať hneď pri kúpe vozidla. Technológia bude dostupná po štandardizácii medzi všetkými výrobcami. Batérie je možné nabiť z 20 na 80 percent za približne 30 minút na príslušnej nabíjacej stanici s výkonom približne jeden megawatt.

Foto: Daimler Truck

Vizuálne sa eActros vyznačuje zásadne novým dizajnom s jasnými líniami a aerodynamickým tvarom. Elektrické nákladné vozidlo má stanoviť nové štandardy z hľadiska ziskovosti pre prevádzkovateľov vozových parkov, čo znamená, že z dlhodobého hľadiska by mohlo nahradiť väčšinu dieselových nákladných vozidiel v dôležitom segmente diaľkovej dopravy. Jadrom konceptu batériovo-elektrickej diaľkovej dopravy Mercedes-Benz Trucks je ponúknuť zákazníkom holistické dopravné riešenie pozostávajúce z technológie vozidla, poradenstva, nabíjacej infraštruktúry a služieb.

Foto: Daimler Truck

Začiatok sériovej výroby je naplánovaný na koniec roka 2024. Od začiatku sa eActros 600 vyrába ako ťahač a ako variant podvozku s plošinou, čo zákazníkom ponúka množstvo ďalších možností využitia v plne elektrickej doprave. V súčasnosti sa buduje flotila približne päťdesiatich prototypov, z ktorých niektoré v ďalšom kroku otestujú prví zákazníci v praxi.

Aktuálne
Prečítajte si aj