23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Čísla ukazujú, že južná R2-ka skvalitnila dopravu

Sprejazdnený úsek rýchlostnej cesty R2, vedúci z Mýtnej do Lovinobane, sa stal kľúčovým faktorom v zlepšovaní dopravy a bezpečnosti na cestách v tomto regióne. Táto nová cesta, otvorená 19. decembra 2022, priniesla výhody obyvateľom, motoristom aj životnému prostrediu.

Jedným z najvýznamnejších prínosov tejto rýchlostnej cesty je výrazné odbremenenie obcí Mýtna a Lovinobaňa od nadmerného tranzitu. Pred otvorením tohto úseku prechádzali cez tieto obce denne tisícky osobných áut a stovky nákladných vozidiel.

Peter Biroš, odborník na spracovanie dopravných údajov z Národnej diaľničnej spoločnosti uviedol, že priemerná denná intenzita na úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce za rok 2023 predstavovala viac ako 8 600 vozidiel, z ktorých viac ako pätina boli nákladné vozidlá. Počas pracovných dní cestu využívalo v priemere až 9 300 automobilov.

Toto odbremenenie znamenalo nielen rýchlejší pohyb na cestách, ale predovšetkým zvýšenú bezpečnosť obyvateľov spomínaných obcí. Pred otvorením nového úseku tvorila tranzitná doprava až 80 % z celkového počtu vozidiel, čo znamenalo, že vozidlá nimi iba prechádzali.

Vyšší komfort aj viac eko

Navyše, nový úsek rýchlostnej cesty R2 výrazne zvýšil komfort obyvateľov Mýtnej aj Lovinobane. S ním totiž prišla nižšia hladina hluku a menej znečistenia ovzdušia. Cestná doprava je často významným producentom prachových častíc PM10, ktoré majú nepriaznivý vplyv na kvalitu ovzdušia a ľudské zdravie.

Technické detaily

Rýchlostná cesta R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce má dĺžku 13,5 kilometra a zahŕňa 11 mostných objektov. Otvorenie tohto úseku v decembri 2022 prinieslo nové možnosti pre zlepšenie dopravy v tejto časti Slovenska. V budúcnosti bude tento úsek nadväzovať na deväťkilometrový úsek R2 Kriváň – Mýtna, ktorý je aktuálne vo výstavbe.

ZdrojNDS
Aktuálne
Prečítajte si aj