23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Po Nemecku štrajkujú farmári a dopravcovia aj v Rumunsku

Rumunskí farmári a vodiči kamiónov v nedeľu pokračovali v protestoch po celej krajine. Medzitým sa obnovili rokovania s koaličnou vládou. Predmetom diskusií sú vysoké poistné sadzby a pomalé vyplácanie dotácií.

Konvoje traktorov a kamiónov sa začali zhromažďovať pred piatimi dňami na hlavných cestách, najmä v blízkosti veľkých rumunských miest, čo spomaľovalo alebo blokovalo dopravu. Farmári a dopravcovia tiež v sobotu krátko zablokovali hraničný priechod s Ukrajinou na severovýchode Rumunska a snažili sa zablokovať vstup aj do čiernomorského prístavu Konstanca.

Protestujúci majú celý zoznam požiadaviek

Protestujúci požadujú, aby vláda riešila vysoké poistné, úroveň spotrebnej dane na naftu, moratórium na úvery, oneskorené výplaty poľnohospodárskych dotácií a náhrady škody spôsobené suchom, ako aj technické opatrenia na zníženie dlhých čakacích dôb na hraničných priechodoch. Kamionisti takisto požadovali, aby kamióny prichádzajúce z Európskej únie mali na hraničných priechodoch a v prístave Konstanca samostatné pruhy, rovnako ako kamióny z krajín mimo bloku, vrátane Ukrajiny.

Ukrajina je jedným z najväčších svetových vývozcov obilia a prístav Konstanca sa od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal najväčšou alternatívnou exportnou trasou Kyjeva, pričom obilie prichádzalo do prístavu po ceste, železnici a na lodiach cez Dunaj. Prístav minulý rok prepravil 36 miliónov metrických ton obilia, čo je o 50 % viac oproti predchádzajúcemu roku. Ukrajinské obilie tvorilo približne 40 % z celkového objemu, teda 14 miliónov ton.

Rokovania s ministerstvami

Po sobotných rokovaniach s ministerstvami dopravy a poľnohospodárstva sa protestujúci chceli v nedeľu stretnúť s ministrom financií. Rumunsko čakajú tento rok miestne, parlamentné, prezidentské aj európske voľby.

Celoštátne štrajky zažíva aj Nemecko. Nemeckí farmári začali týždeň celoštátnych protestov proti škrtom dotácií minulý pondelok. Poľskí vodiči kamiónov a farmári zablokovali niekoľko hraničných priechodov s Ukrajinou už pred koncom roku 2023. Požadovali, aby Európska únia obnovila systém, v rámci ktorého môžu ukrajinské spoločnosti získavať povolenia na trhu EÚ.

ZdrojReuters
Aktuálne
Prečítajte si aj