23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Nemecko zažíva dopravný chaos

V stredu zažilo Nemecko významný dopravný chaos. Odštartoval ho trojdňový celonárodný štrajk vodičov vlakov, ktorý sa prelína s prebiehajúcimi protestmi farmárov, ktorých pre zmenu nahnevalo plánované rušenie dotácií.

Štrajk vlakov bol schválený tento týždeň v utorok, keď pracovný súd vo Frankfurte zamietol dočasný zákaz, ktorý požadoval nemecký železničný operátor Deutsche Bahn (DB).

Vlakový grafikon v núdzovom režime

Počas štrajku budú železničné služby fungovať vo výrazne obmedzenom núdzovom cestovnom režime, čo prinúti mnohých z miliónov cestujúcich DB zrušiť ich cesty alebo hľadať iné spôsoby, ako sa dostať do svojho ciľa. Približne 80 % diaľkových spojov bolo zrušených, zatiaľ čo regionálne linky budú ovplyvnené v rôznej miere, uviedla DB.

Štrajk vyhlásila odborová organizácia vodičov vlakov GDL, ktorá požaduje lepšie mzdy a zároveň zníženie pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne. Ide už o tretí a najväčší štrajk vodičov odvtedy, čo ich odborová organizácia začala v novembri rokovať s DB a ďalšími dopravcami. Odborová organizácia sľubuje pokračovanie štrajkov

Šéf GDL Claus Weselsky v stredu v rozhovore pre televíziu ZDP uviedol, že štrajky budú pokračovať, kým nebudú splnené požiadavky jeho odborovej organizácie, a že DB „musí predložiť relevantné ponuky. Ak do piatku nič nepríde, urobíme prestávku a potom vstúpime do ďalšieho pracovného sporu,“ povedal s tým, že posledná ponuka DB bola provokáciou. DB navrhla vodičom rôzne možnosti pracovnej doby od 35 do 40 hodín týždenne.

Cesty blokujú farmári

Štrajk vlakov prichádza v čase, keď nemeckí farmári zintenzívnili svoje celonárodné protesty proti plánovaným škrtom dotácií, ako sú napríklad tie na naftu. Od pondelka farmári blokujú niekoľko diaľničných vjazdov svojimi traktormi, organizujú zhromaždenia v mestách a obciach. Protesty spôsobili významné dopravné obmedzenia.

V rozhovore pre noviny, ktorý bol zverejnený v stredu, minister poľnohospodárstva Cem Özdemir vyjadril pochopenie pre obavy farmárov. Povedal, že mnohí sa obávajú, že ich záujmy sú prehliadané v politickom prostredí ovládanom politikmi z mesta.

Upozornil však, že súčasná spoločenská atmosféra by mohla viesť k situácii „ako v USA“, kde ľudia „nekomunikujú medzi sebou, neveria si navzájom a predpokladajú to najhoršie jeden o druhom.“ Štrajky a protesty prichádzajú v čase, keď koaličná vláda kancelára Olafa Scholza čelí obrovským výzvam pri presadzovaní svojho rozpočtu na rok 2024.

ZdrojDW
Aktuálne
Prečítajte si aj