23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

ČESMAD Slovakia blokádu nepodporí, chce zmysluplnejšie opatrenia

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia sa vyjadrilo k výzvam ďalšieho slovenského združenia autodopravcov, UNAS. Predstavitelia UNAS-u totiž pred pár dňami vyzvali ČESMAD na stretnutie a pripojenie sa k štrajku, ktorý Únia autodopravcov Slovenska avizuje na piatok 1.12.

ČESMAD vo svojom stanovisku uviedol, že sa plne stotožňuje s tým, že nedávna Dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou spôsobuje v cestnej doprave slovenským dopravcom problémy. Stretnutie s vedením Únie autodopravcov – UNAS však nepovažuje za potrebné a blokádu hranice plánovanú 1. decembra 2024 nepodporí.

Prezident ČESMAD-u Pavol Piešťanský k tomu dodal, že sa nebudú ako združenie podieľať na „vnútorných hrách UNAS-u.“ Podľa Piešťanského bol nový predseda UNAS-u zvolený deviatimi hlasmi, čo „jasne ukazuje relevantnosť únie.“ Voči tomuto komentáru sa už UNAS stihol ohradiť.

ČESMAD v tom nevidí logiku

ČESMAD dodal, že nerozumie logike zablokovať jeden hraničný prechod smerom na Ukrajinu, ak ďalšie smerom do Európskej únie zostanú otvorené. Podľa združenia je potrebná akcia na úrovni Bruselu. Prezident Piešťanský verí, že požiadavku na zrušenie alebo úpravu rozsahu výnimiek pre ukrajinských cestných dopravcov vyrokujú ministri dopravy dotknutých krajín v Európskej komisii. Blokáda by podľa neho nayše znepríjemnila život obyvateľov na východe Slovenska. „Ak uzatvoríme výstup z EÚ na Ukrajinu, ukrajinské vozidlá tu budú dlhšie, čo má presne opačný efekt, ako potrebujeme,“ hovorí Piešťanský. 

Vzhľadom na to, že na riešenie situácie s ukrajinskými vozidlami je potrebná čo najširšia európska podpora, ČESMAD Slovakia sa sústredí práve na kroky adresované Bruselu, napísalo vo svojej tlačovej správe združenie.

ČESMAD tiež podotkol, že doteraz zorganizoval dve medzinárodné stretnutia najväčších dopravcov okolitých krajín z regiónu, kde bolo prijaté ich spoločné stanovisko. „Rokovali sme s ministrom dopravy Jozefom Rážom, získali jeho podporu nášmu plánu a pripravili podporný materiál na rokovanie ministrov dopravy v Bruseli 4. decembra, ďalšie rokovanie s ministrom dopravy nás čaká už o pár dní“ uviedol Pavol Piešťanský. 

Ukrajinskí dopravcovia v Bruseli

Združenie ČESMAD Slovakia adresovalo výzvu aj europoslancom a vedeniu Medzinárodnej únie cestnej dopravy IRU, ktorá aj prevzala štafetu organizácie niektorých aktivít. Rovnaké kroky urobili aj ostatné zapojené združenia. Vďaka výzve na Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre dopravu DG MOVE sa už údajne aj na tejto úrovni pripravuje stretnutie k téme ukrajinských dopravcov v EÚ.

Tieto kroky sú podľa Piešťanského účinnejším riešením ako symbolické štrajky na hraniciach s Ukrajinou. ČESMAD ponúkol ukrajinským kolegom aj obchodnú spoluprácu, ktorou by bolo možné zefektívniť a zrýchliť toky tovarov na Ukrajinu a naopak.

„Za najvýznamnejší pokrok z doterajších rokovaní považujeme, že ukrajinská strana pripustila znovuzavedenie povolení vo vzájomnom obchodnom styku a daná požiadavka nie je vôbec považovaná za nedohodnuteľnú. O to dôležitejšie je, aby teraz prišlo k čo najskorším krokom na úrovni najvyšších politických reprezentácií EÚ, národných vlád a Ukrajiny,“ uzatvára ČESMAD Slovakia.

Aktuálne
Prečítajte si aj