23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Dopravcovia z V4 a Litvy sa pre dohodu s Ukrajinou obrátili na Brusel

Zástupcovia cestných dopravcov z Českej republiky, Litvy, Poľska, Maďarska a Slovenska poslali 17. novembra do Bruselu vyhlásenie požadujúce okamžité prehodnotenie dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, ktorá umožňuje vykonávanie bilaterálnych prepráv bez akýchkoľvek povolení.

Prezidenti združení ČESMAD Bohemia, LINAVA, MKFE, ZMPD a ČESMAD Slovakia adresovali svoj spoločný list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyen, komisárke pre dopravu Adine Văleanovej, komisárovi pre vnútorný trh Thierrymu Bretonovi a ministrom dopravy krajín signatárov vyhlásenia, ktorí boli prítomní na zasadnutí Rady EÚ pre dopravu.

Obavy o vnútorný trh

Prezident ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský zdôraznil, že združenia podpísané pod vyhlásením zastupujú hlas viac ako 8 000 dopravných spoločností a zamestnávajú spolu viac ako 150 000 pracovníkov. „To ukazuje, akú podporu naše požiadavky majú a akú váhu majú profesionálne etablované združenia, keď sa spoja za spoločným cieľom. A je to pritom iba začiatok,“ povedal Piešťanský.

V spoločnom vyhlásení dopravcovia ďalej píšu, že sú si plne vedomí zložitej situácie ukrajinských občanov a firiem a podporujú všetku humanitárnu a inú odôvodnenú podporu EÚ Ukrajine. „Napriek tomu, ako spoločenstvo EÚ musíme byť zodpovední aj za vnútorný trh EÚ vrátane dopravného sektora. Praktické vykonávanie Dohody medzi EÚ a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave ďaleko prekročilo svoje pôvodné zámery a v súčasnosti vážne poškodzuje trh EÚ a konkurencieschopnosť prevádzkovateľov cestnej dopravy v EÚ,“ píše sa v spoločnom vyhlásení.

Dopravcovia žiadajú zmeny

Pozastavenie vydávania bilaterálnych povolení, ktoré vzišlo z dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou, spôsobilo podľa signatárov vyhlásenia masívny nárast prepráv v rámci EÚ a narušila tak hospodársku súťaž v únii. „Žiadame a naliehame na všetkých kompetentných, aby bezodkladne zvážili ukončenie alebo signifikantné zmeny súčasnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou a umožnili tak návrat k plneniu bilaterálnych dohôd jednotlivých krajín EÚ s Ukrajinou,“ požadujú dopravcovia vo vyhlásení.

Podľa piešťanského sú združenia pripravené v krátkom čase diskutovať o akejkoľvek primeranej úprave systému riadenia kvót. „Nie sme však pripravení udržať dnešný stav do júna 2024, ako stanovuje súčasná dohoda,“ dodal prezident ČESMAD-u.

Ďalšie kolo rokovaní

V piatok 24. novembra sa koná ďalšie kolo rokovaní a koordinácie medzi združeniami dopravcov, už aj s účasťou ukrajinského združenia. Ako informoval hovorca ČESMAD-u Roman Kment, stanovisko piatich združení sa dostalo nielen k vedeniu Európskej komisie, národným vládam, vedeniu Medzinárodnej únie cestnej dopravy IRU, ale aj k europoslancom a združenia už evidujú prvé odozvy.

ČESMAD Slovakia doplnil, že z európskych štatistík vyplýva, že dopravcovia z krajín V4 (Česko, Maďarsko Poľsko a Slovensko) zabezpečujú vyše 44 % výkonov na európskom cestnom dopravnom trhu, čo im dáva silný mandát na vyjednávanie.

Aktuálne
Prečítajte si aj