19.6 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

V Šuranoch vznikne gigafabrika na výrobu batérií

V stredu (22. novembra 2023) podpísali na Úrade vlády SR Memorandum o porozumení medzi vládou SR a spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB). Výsledkom dohody je, že GIB postaví v Šuranoch fabriku na výrobu batérií.

Jej výstavba má začať v roku 2024 a vláda SR, ktorú v rámci memoranda zastupuje Ministerstvo hospodárstva SR, sa zaviazala poskytnúť dotácie, vysporiadať pozemky a pripraviť stavenisko, resp. zabezpečiť jeho pripojenie k elektrickej sieti.

Nová baterkáreň v Šuranoch

Šuranská fabrika bude stáť na ploche 65 hektárov a má vytvoriť niekoľko tisíc pracovných miest. V počiatočnom štádiu vývoja bude mať kapacitu 20 GWh, no jej potenciál dosiahnuť kapacitu až 40 GWh. Výroba vo fabrike by sa mala začať v 2. štvrťroku 2026 a svoju plnú kapacitu by mala dosiahnuť v roku 2027.

Batéria InoBat
Foto: InoBat

Generálny riaditeľ InoBat Marián Boček hovorí, že sú v InoBat potešení a hrdí na to, získali podporu práve na Slovensku. Spolupráca InoBat a Gotion High Tech pri výstavbe tejto gigatovárne na batérie podľa neho ukazuje úspešný príklad spolupráce medzi rýchlo rastúcim start-upom, ktorý má skúsenosti s vývojom projektov v slovenských podmienkach a technologickým lídrom, schopným dodať celý rad technológií a rozšíriť výrobné kapacity. Podľa Bočeka pomôže nová fabrika v úsilí o dekarbonizáciu a posunie Slovensko a Európu do centra zelenej ekonomiky.

Podľa predsedu Gotion High-Tech Li Zhena nastala nová energetická éra a elektrochemické skladovanie energie je základom prechodu na skladovanie energie. „Gotion s podporou vlády Slovenskej republiky a InoBat ašpiruje na to, aby sa tento projekt etabloval ako najpokročilejšiu základňu na výrobu batérií a továreň s nulovými emisiami uhlíka v Európe a dokonca aj na celom svete.“

Kto sú Gotion High-Tech a InoBat

Gotion High-Tech Co., Ltd., ako prvá súkromná spoločnosť v odvetví energetických batérií, ktorá vstúpila na kapitálový trh v Číne, bola kótovaná na Shenzhen Stock Exchange v máji 2015. Špecializuje sa na vývoj a výrobu energetických batérií pre nové vozidlá, aplikácie na skladovanie energie, zariadenia na prenos a distribúciu energie a pod.

Gotion High-Tech je jedným z prvých podnikov zaoberajúcich sa nezávislým výskumom a vývojom, výrobou a predajom nových energetických lítium-iónových batérií vozidiel v Číne. Svou pôsobnosť má po celom svete a strategicky spolupracovala okrem iného s Volkswagenom, Tata Group, Vinfastom alebo Jinkom.

InoBat sa špecializuje na výskum, vývoj, dizajn, výrobu, dodávku a recykláciu inovatívnych elektrických batérií navrhnutých na mieru tak, aby spĺňali špecifický rozsah a požiadavky globálnych mainstreamových a špecializovaných výrobcov vozidiel a spoločností z energetického sektora. InoBat sa zameriava na sektory automobilov, úžitkových vozidiel, motoristického športu a letectva.

Aktuálne
Prečítajte si aj