23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

V Dánsku rozdávali pokuty za týždenný odpočinok v kabíne

Dánski policajti uskuočnili rozsiahle kontroly dodržiavania pravidiel v cestnej nákladnej doprave na parkoviskách v okolí mesta Hvidovre. Kontrolovali, či vodiči nákladných áut dodržiavajú pravidlá o pravidelných týždenných dobách odpočinku.

Policajti skontrolovali 18 zahraničných nákladných áut a ich vodičov, z ktorých takmer polovica trávila ‚tyždenný odpočinok vo vozidle, teda nie podľa platných pravidiel. Polícia v tlačovej správe uviedla, že piatich vodičov vyzvala na prespatie v kabíne v kabíne počas pravidelnej týždennej doby odpočinku ich firma.

Nariadenie sa snaží zlepšiť podmienky vodičov

Podľa platnej legisltívy mali byť vodiči ubytovaní v hoteli alebo podobnom zariadení s prístupom k sprche, toalete a kuchyni. Pokuta uložená zamestnávateľovi sa očakáva vo výške 100 000 DKK, čo je približne 13 000 eur. Nákladné auto bolo zhabané ako záloha, dodáva polícia.

Dvaja indickí vodiči, ktorí boli v dvojosádke tvrdili, že ich zamestnávateľ od Veľkej noci odmietal platiť za ubytovanie a nútil ich spať vo vozidle. Aj tento dopravca zrejme dostane pokutu, v tomto prípade vo výške 40 000 DKK (približne 5 200 eur). Nákladný automobil v ktorom vodiči bývali, bol tiež zabavený. Prípad dvoch indických vodičov sa aktuálne vyšetruje pre porušenia Trestného zákona o vykorisťovaní ľudských bytostí.

Kontroly budú pokračovať

Ďalší z vodičov kontrolovaných počas akcie mal týždenný odpočinok v kabíne 50 hodín. Kamionista zaplatil zálohu 20 000 DKK (2 600 eur) za pokutu, ktorá má byť uložená dopravcovi. Všetci vodiči boli nasmerovaní do hotelov v okolí a polícia očakáva, že zamestnávatelia zaplatia za vhodné ubytovanie pre svojich zamestnancov.

Polícia plánuje v takýchto kontrolách pokračovať. „Adekvátny odpočinok pre vodičov a sociálne výhody, ktoré im patria, sú kľúčové pre bezpečnosť na cestách,“ píše sa v oficiálnom stanovisku polície.

Aktuálne
Prečítajte si aj