23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Policajti kontrolovali ukrajinských dopravcov

Ministerstvo dopravy SR, v spolupráci s Policajným zborom, finančnou správou a inšpektorátmi práce v rámci spoločnej akcie v Košickom a Prešovskom kraji kontrolovali ukrajinských dopravcov. Kontroly neodhalili žiadny vážny priestupok.

V rámci spoločnej akcie preverili 52 kamiónov, z ktorých 44 prechádzalo cez Slovensko v režime tranzitu, 8 podliehalo bilaterálnej preprave. Podľa informácií odboru komunikácie Ministerstva dopravy boli zistené len drobné porušenia. Išlo o jedno prekročenie maximálneho povoleného pracovného času a dva formálne nedostatky týkajúce sa prepravy nebezpečného tovaru (ADR).

Ukrajinskí dopravcovia zákon dodržiavajú

Výsledky teda ukázali relatívne dobrý stav dodržiavania zákonov a nariadení dotknutými dopravcami. Ministerstvo dopravy SR vo svojom stanovisku uviedlo, že minister dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) vyjadril porozumenie obavám slovenských dopravcov týkajúcich sa konkurencie a podotkol, že ukrajinskí dopravcovia nepodliehajú takým prísnym podmienkam ako ich kolegovia z EÚ, čo zvyšuje ich konkurencieschopnosť. Ráž tiež oznámil, že sa bude snažiť otvoriť tému zavedenia prepravných povolení pre ukrajinských dopravcov na najbližšom stretnutí ministrov v Bruseli.

Dohoda, vďaka ktorej ukrajinskí dopravcovia môžu vykonávať bilaterálne prepravy alebo tranzit bez nutnosti prepravných povolení, je zatiaľ v platnosti do júna 2024. Viedol však k nárastu počtu ukrajinských kamiónov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii. Poľskí dopravcovia na tento problém upozornili zablokovaním kľúčových hraničných priechodov medzi Poľskom a Ukrajinou. Hodinovú blokádu včera (16. novembra) na hraničnom prichode uskutočnilo aj slovenské združenie autodopravcov UNAS.

Aktuálne
Prečítajte si aj