27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Švédsko chce umožniť vodičom sk. B riadiť ťažšie vozidlá

Švédsko plánuje umožniť vodičom, ktorí sú držiteľmi vodičského oprávnenia skupiny B, riadiť ťažšie vozidlá. Vláda už poverila švédsku dopravnú správu, aby na tento účel pripravila skúšobnú prevádzku.

V súčasnosti si hmotnosť nákladných vozidiel, ktoré sú poháňané elektrickou energiou, vyžaduje vodičský preukaz triedy C. Ich celková hmotnosť aj pri menších vozidlách totiž s batériami často presahuje 3,5 tony. Nedostatok držiteľov preukazu C však predstavuje výzvu pre prevádzku takýchto elektrických nákladných vozidiel a vytvára dodatočné náklady pre podniky, ktoré bežne zamestnávajú vodičov s vodičským preukazom typu B.

Na prekonanie tejto prekážky pripraví švédska dopravná správa skúšobnú prevádzku, ktorá umožní spoločnostiam, úradom a organizáciám požiadať o výnimku zo zákona o vodičských preukazoch. V rámci tejto iniciatívy budú môcť vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského oprávnenia skupiny B aspoň dva roky, riadiť nákladné vozidlá bez prívesu s hmotnosťou od 3 500 kg do 4 250 kg s podmienkou, že vozidlá musia byť poháňané alternatívnymi palivami.

Rozšírením skupiny oprávnených vodičov o vodičov s licenciou B chce švédska vláda uľahčiť elektrifikáciu dopravy. Očakáva sa, že testy, ktoré navrhol švédsky dopravný úrad, poskytnú prehľad a vydláždia cestu pre prevádzku elektrických nákladných vozidiel.

Aktuálne
Prečítajte si aj