17.8 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Slovensko zažilo najväčšie protesty farmárov

Po pondelkovom štrajku poľnohospodárov združených v menších združeniach sa dnes konali protesty farmárov, ktorí sú členmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Naprieč Slovenskom vyrazili kolóny traktorov.

TASR informuje, že štvrtkový protest podporila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Požiadavky slovenských pestovateľov a chovateľov považuje za opodstatnené a mali by byť podľa nich vypočuté. Podporu prostestom vyjadrila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Prekážkou je byrokracia

Odvetvie poľnohospodárstva a potravinárstva, podobne ako celé podnikateľské prostredie na Slovensku, bojuje podľa AZZZ s veľkou byrokraciou a často až nezmyselnými nariadeniami, ktoré idú nad rámec európskej legislatívy. Podľa združenia to zásadne škodí rozvoju podnikateľského prostredia u nás.

Prezident AZZZ Tomáš Malatinský pre TASR uviedol, že sektor poľnohospodárstva trpí dlhodobým nezáujmom zo strany politikov, a preto je dnes tam, kde je. Podľa neho sa v plnení ambicióznych zelených cieľov Európskej komisie očakáva, že ich pomôžu dosiahnuť práve poľnohospodári. Avšak, tieto ciele s nimi nie sú konzultované. Republiková únia zamestnávateľov podporuje poľnohospodárov a volá po zdravom rozume.

RÚZ vydala k protestom vyhlásenie, v ktorom píše, že slovenskí poľnohospodári a potravinári chcú upozorniť na obrovskú byrokraciu aj nereálne zelené ciele, ktoré robia z farmárov úradníkov. Podľa RÚZ však tieto problémy zaťažujú podnikanie ako celok, pretože „v praxi je neraz úradník zavalený množstvom byrokracie.“

Podporu protestom vyjadril aj Klub 500, ktorý považuje podmienky pre slovenských farmárov za dlohodobo neférové vo vzťahu k ich zahraničným konkurentom a upozorňuje na nižšie príspevky, než dostávajú farmári v západnej Európe. Zároveň vo svojom vyhlásení uvádzajú, že nesúhlasia s tým, aby agrotechnické podmienky určoval Brusel.

Požiadavky odovzdali Zastúpeniu Európskej komisie

Protestná kolóna traktorov sa zastavila aj pred Zastúpením Európskej komisie (EK). Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) tu predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich Zastúpeniu. Farmári sa postavili proti prísnym environmentálnym obmedzeniam EÚ, rastúcej byrokracii, uvoľneniu dovozu agrokomodít z tretích krajín a dožadovali sa urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Šéf SPPK Emil Macho povedal, že chcú vyrábať a nie byť úradníkmi. .

Štvrtkový celoslvoenský protest podľa Macha vyhnal do ulíc viac ako 2 200 traktorov a 4 000 poľnohospodárov. Pre TASR povedal, že protestujú najmä kvôli občanom a ďalším generáciám, aby na Slovensku aj v Európe dokázali „uživiť obyvateľstvo zdravými, kvalitnými potravinami.“

Protesty farmárov proti nariadeniam EÚ

Poľnohospodári nesúhlasia s nariadeniami, ktorými EÚ obmedzuje používanie chemickej ochrany rastlín a odmietajú aj nariadenie o povinnom ponechaní časti pôdy úhorom. Takisto kritizujú zrušenie obmedzení pri dovoze z Ukrajiny, ktorý je témou vo viacerých krajinách. Podľa nich by EÚ mala žiadať

Poľnohospodári nesúhlasia s nariadeniami, ktorými EÚ obmedzuje používanie chemickej ochrany rastlín a odmietajú aj nariadenie o povinnom ponechaní časti pôdy úhorom. Takisto kritizujú zrušenie obmedzení pri dovoze z Ukrajiny, ktorý je témou vo viacerých krajinách. Podľa nich by EÚ mala od dovozcov z tretích krajín žiadať splnenie rovnakých podmienok, ako od domácich farmárov.

Jasnú výzvu adresovali aj slovenskej vláde, od ktorej žiadajú vyplatenie priamych platieb, ktoré mali v minulých rokoch z veľkej časti na účtoch už v decembri. Zároveň žiadajú, aby sa systém vyplácania do budúcna zjednodušil.

Slovenský protest je súčasťou celoeurópskych protestov, ktoré vo viacerých krajinách začali už pred niekoľkými týždňami. Okrem národných legislatív poľnohospodári v jednotlivých krajinách odmietajú spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ spojenú s byrokraciou a obmedzeniami.

Blokáda hraničného priechodu s ČR

Okolo 10:00 protestujúci farmári zablokovali premávku na česko-slovenskom hraničnom priechode Hodonín-Holíč. Výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš pre TASR povedal, že neprotestujú proti EÚ, ale proti zlým rozhodnutiam Európskej komisie (EK). Českých a slovenských farmárov prišli k hranici pri Hodoníne a Holíči podporiť aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska.

Gajdoš zdôraznil, ich protesty sú apolitické a protestujú sami za seba a svoj dôstojný život. „Neprotestujeme proti EÚ. Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam EK,“ povedal pre TASR podpredseda SPPK. Pripomenul tri hlavné dôvody demonštrácií, ktorými sú byrokracia, dôsledky Zelenej dohody pre Európu a dovozy plodín z krajín mimo EÚ.

Podľa českej agrárnej komory vyrazilo v Českej republike k hraniciam so Slovenskom, Poľskom a Nemeckom približne 3 000 kusvo poľnohospodárskej techniky. Vo štvrtok sa podľa organizátorov do protestov zapojilo desať krajín EÚ.

Aktuálne
Prečítajte si aj