27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Slovensko aj Európu čakajú protesty farmárov

Dnes (19. 2.) sa na Slovensku uskutočnia protesty farmárov. Do ulíc so svojimi traktormi vyjdú najmä členovia menších združení, ktorí upozorňujú na kritickú situáciu v poľohospodárstve, s ktorou podľa ich názoru štát nič nerobí. Farmári avizujú, že slovenský protest bude na rozdiel od toho napríklad vo Francúzsku pokojný.

Farmári chcú podľa RTVS upozorniť na nevyplatené priame platby za minulý rok, problémy pri získavaní pôdy od Slovenského pozemkového fondu aj na to, že zelenú naftu alebo odvodové úľavy má len vybraná skupina farmárov. Aj to je však stále iba časť dôvodov, prečo poľnohospodári z piatich menších združení vyrazia do ulíc.

Protesty farmárov budú pokojné

Predseda Združenia mladých farmárov Slovenska Marián Glovaťák pre TASR uviedol, že protestovať budú symbolickou jazdou na traktoroch a chystajú sa aj na miesta Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorú chcú „povzbudiť k lepšiemu fungovaniu.“

Foto: Cargo magazín

Predseda Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Ján Jelen hovorí, že pôjde o viacero menších protestov formou jázd traktormi, nevylúčil ale ani symbolickú blokádu diaľnice alebo hraničného priechodu. Ako dodal, situácia v poľnohospodárstve je kritická a farmárom sa nepáči, že minister na ňu nereaguje adekvátne.

Ďalší protest farmárov príde vo štvrtok

Dnešná protestná akcia nebude jedinou. Ďalšiu vlnu zažije Slovensko vo štvrtok (22. 2.), kedys a do ulíc chystajú poľnohospodári z najväčšej organizácie, ktorou je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Zároveň sa k nim pripoja poľnohospodári z Agrárnej komory Slovenska, ktorí hospodária na juhu Slovenska, na najprodukčnejších pôdach.

Aj keď hovoria, že pôjde o najväčšie protesty v dejinách Slovenska, aj oni prízvukujú, že budú pokojné. Predseda SPPK Emil Macho hovorí, že nechystajú vysypávanie hnoja v centre Bratislavy ani pálenie pneumatík a nepokoje, aké sme mohli vidieť vo Francúzsku. Vo štvrtok budú protesty aj v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky. Českí farmári začnú svoj protest v Prahe.

Poľskí farmári chcú blokovať hranice

Na 20. februára plánujú úplnú blokádu všetkých hraničných priechodov s Ukrajinou poľské farmárske odbory. Chcú tak vystupňovať svoj 30-dňový štrajk proti agrárnej politike Európskej únie. Farmári po celej Európe protestujú proti obmedzeniam, ktoré zaviedla Európska únia v rámci boja proti klimatickej kríze, aj proti stúpajúcim nákladom a konkurencii zo zahraničia.

Poľskí poľnohospodári ostro kritizujú lacné produkt dovážané z Ukrajiny a ich dopad na domáci poľský trh. Počas mesačného štrajku blokujú cesty po celej krajine a hraničné priechody s Ukrajinou. Dvadsiateho februára chcú okrem hraničných priechodov blokovať aj komunikačné centrá a prístupové cesty k prekládkovým železničným staniciam a námorným prístavom.

Aktuálne
Prečítajte si aj