31.4 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Počas veľkonočných sviatkov bude na cestách rušno

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje vodičov, že blížiace s Veľkonočné sviatky prinesú aj zvýšenú intenzitu dopravy na cestách. Sčítače intenzít dopravy zaevidovali počas veľkonočných sviatkov v predchádzajúcich rokoch nárast vozidiel až o 42% oproti ostatným dňom.

V roku 2023 bol na Zelený štvrtok na výjazde z Bratislavy po D1 zaznamenaný zvýšený tranzit o 34 %. Na ostatných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bola intenzita takisto zvýšená oproti bežným dňom, a to v rozsahu od 22 – 68 %, informuje NDS. 

Zvýšte opatrnosť aj po sviatkoch

Zvýšený nápor na diaľniciach sa ale očakáva aj na Veľkonočný pondelok a v utorok po sviatkoch. V predchádzajúcich rokoch napríklad v utorok po sviatkoch zaznamenali na bratislavskej D1 až o 29 % vozidiel viac ako bežne počas roka. Aj na ostatných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest naprieč Slovenskom bolo vozidiel viac, a to približne o tretinu (25 – 30 % nárast).

Veľkonočné sviatky s Diaľničnou patrolou

Bezplatná služba Národnej diaľničnej spoločnosti Diaľničná patrola bude motoristom k dispozícii aj počas sviatkov. Jej hlavným cieľom je zvýšenie bezpečnosti na cestách v správe NDS. K dispozícii je nonstop, 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Posádky patroly chodia k motoristom v núdzi s kompletnou výbavou. Ak sa ocitnete v núdzi, Diaľničnú patrolu si môžete aj počas veľkonočných sviatkov privolať jednoducho – buď cez mobilnú aplikáciu ViaRest alebo telefonicky na bezplatnom telefónnom čísle 0800 100 007.

NdS takisto pripomína, že pri prejazde diaľnicou je potrebné mať zakúpenú elektronickú diaľničnú známku, aby ste predišli pokute. Elektronickú diaľničnú známku si zakupujte len cez oficiálne predajné kanály – konkrétne cez web stránku www.eznamka.sk, mobilnú aplikáciu eznamka, na čerpacích staniciach alebo informačno-predajných miestach na diaľničných hraničných priechodoch. 

ZdrojNDS
Aktuálne
Prečítajte si aj