27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Modelová ofenzíva Stellantis

Modelová ofenzíva Stellantis-u prišla vo veľkom štýle. Koncern predstavil vynovený rad svojich úžitkových vozidiel. Modelovú ofenzívu zobral zhurta a verejnosti ukazál spolu 12 kompaktných, stredne veľkých a veľkých úžitkových dodávok od značiek Citroën, FIAT Professional, Opel, Peugeot a Vauxhall. Koncern týmto krokom pokračuje v strategickej ofenzíve , ktorej dal názov Pro One.

Dôležitou súasťou predstavovania noviniek je tiež uvedenie druhej generácie plne elektrických dodávok. Elektrické úžitkové vozidlá (BEV) Stellantisu dostali väčší dojazd, 18 asistenčných systémov či plnú konektivitu.

Od kompaktných až po veľké dodávky

Druhá generácia vozidiel BEV dáva novým kompaktným dodávkam dojazd 330 kilometrov. V nových elektrických dodávkach strednej veľkosti ponúkajú akumulátory 50 alebo 75 kWh energie a dojazd 350 km. V segmente veľkých dodávok poskytuje 110 kWh batéria dojazd 420 km. Palubná nabíjačka s výkonom 150 kW nabije túto batériu z 0 na 80 % za necelú hodinu.

Modelová ofenzíva Stellantis 2023
Foto: Stellantis

S druhou generáciou prichádzajú aj nové palivové články v stredne veľkých dodávkach, koré sa do predaja dostanú v polovici roka 2024. Ich dojazd má byť 400 km, pričom pohon s vodíkovými palivovými článkami sa v roku 2024 dostane aj do veľkých dodávok. Ich dojazd koncern uvádza na úrovni 500 km a ich hlavnou prednosťou má byť popri dojazde čas dotankovania vodíka (približne 5 min).

Modelová ofenzíva Stellantis zvýši bezpečnosť

Do veľkej skupiny vylepšení ďalej patrí nový regeneračný brzdový systém, ktorý sa aktivuje pomocou pádiel na volante a berie do úvahy hmotnosť vozidla spolu s dynamikou vozovky. Vďaka tomu dokáže maximalizovať rekuperáciu. Tepelné čerpadlo v kompaktných elektrických dodávkach zase optimalizuje spotrebu energie v chladných a zimných podmienkach, aby sa maximalizoval dojazd.

Nová generácia rozhrania človek-stroj (HMI) má zvýšiť produktivitu a bezpečnosť. Združené prístroje a stredové displeje sú väčšie a vodič ich môže konfigurovať. Systém Dynamic Surround Vision využíva exteriérové kamery, ktoré poskytujú široký výhľad okolo vozidla. Už pri dodaní vozidla bude aktivovaná bezdrôtová konektivita, aby vodiči a správcovia vozových parkov mohli byť v spojení s celou flotilu v reálnom čase.

Nový motor a 8-stupňový automat

Koncern poskytne balíky služieb, ktoré šetria náklady, ako napríklad preventívna údržba, koučovanie ekologického pohonu, smerovanie EV alebo správa nabíjania. Pribudla aj možnosť bezdrôtových aktualizácii. V kompaktných dodávkach sa nová stanica Smartphone Station pripája k špecializovanej aplikácii, ktorá umožňuje mobilnému telefónu stať sa ovládacím panelom vozidla vrátane interakcie s tlačidlami na volante.

Vo veľkých dodávkach bude dostupná asistovaná jazda úrovne 2, vďaka kombinácii adaptívneho tempomatu s funkciou stop-and-go, centrovania v jazdnom pruhu a asistenta pre jazdu v dopravnej zápche. Z pohľadu pohonu zaujala aj informácia, že nová generácia spaľovacieho motora bude spriahnutá s 8-stupňovou automatickou prevodovkou pre lepší dojazd a výkon. Úplne nové úžitkové dodávky sú vybavené full LED svetlometmi pre lepší výhľad a bezpečnosť.

Elektrické PTO-čko

400V e-Power Take Off (ePTO) rozšíri možnosti využitia elektrických dodávok na ďalšie úlohy. Energiu čerpá z nainštalovanej trakčnej batérie, preto nevyžaduje samostatný zdroj energie. Produktový rad úžitkových vozidiel značky Ram bude v Severnej Amerike oživený pripravovanými elektrifikovanými dodávkami a pick-upmi, vrátane Ram ProMaster EV do konca roka 2023 a Ram 1500 REV koncom roka 2024.

Aktuálne
Prečítajte si aj