31.4 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Stane sa tunel Karpaty realitou?

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) vydal stanovisko, podľa ktorého nie je preukázaná potreba razenia tunela Karpaty v masíve Malých Karpát. Ten má byť súčasťou obchvatu Bratislavy. K stanovisku ÚHP sa už vyjadrila aj Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Jej hovorkyňa pre TAS povedala, že stanovisko ÚHP rešpektujú. Čo teda bude ďalej?

Analytici ÚHP vo svojom hodnotení projektu upozornili, že NDS zverejnila pôvodnú štúdiu z roku 2009. Ekonomickú návratnosť projektu tak podľa ÚHP nie je možné vyhodnotiť, keďže súčasný preferovaný variant vo zverejnenej štúdii posudzovaný nebol. „Zverejnená štúdia z roku 2009 je neaktuálna a nevyplýva z nej jasná potreba, ako a kedy diaľnicu D4 dostavať,“ píše sa v hodnotení ÚHP.

NDS chce podľa ÚHP namiesto poriadnej analýzy a vypracovania štúdie pokračovať v dlhoročnej príprave tunela a plánuje vynaložiť 23 miliónov eur na dokumentáciu na územné rozhodnutie. „Na prípravu je pritom dosť času. Podľa transeurópskej dopravnej siete je povinnosť dokončiť diaľnicu do roku 2050 a ani podľa krajského plánu udržateľnej mobility nepatrí tunel Karpaty k najsúrnejším dopravným projektom,“ píše v hodnotení ÚHP.

Podľa anlytikov by sa malo ísť podľa schválených priorít pre cestné projekty a pripraviť štúdiu uskutočniteľnosti bratislavskej aglomerácie tak, ako to dokument definuje. Podľa ÚHP je lepšie rozhodnúť o ďalšom pokračovaní projektu podľa výsledkov štúdie. Od nich totiž závisí aj zaradenie tunela do zoznamu priorít a následná príprava podľa investičného plánu ministerstva dopravy.

Tunel Karpaty by mali vybudovať na trase Rača – Záhorská Bystrica a mal by byť dlhý 11,76 kilometra. Stavebné náklady sa odhadujú na približne 1,7 miliardy eur. Začiatok riešeného územia je severovýchodne od bratislavskej Rače. Vyústenie tunela sa plánuje severozápadne od obce Marianka.

Ministerstvo životného prostredia vydalo koncom minulého roka pre tunel záverečné stanovisko v rámci procesu EIA. V ňom sa priklonilo k variantu projektu V3a. NDS začiatkom tohto roka pre TASR uviedla, že hovoriť o konkrétnych termínoch v súvislosti s tunelom Karpaty je momentálne predčasné.

Aktuálne
Prečítajte si aj