19.6 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Tatra Trucks bilancovala rok 2023

V minulom roku spoločnosť Tatra Trucks, ktorá je vlastnená akcionármi z Czechoslovak Group a Promet Group, vyrobila a predala 1 451 vozidiel. Splnila tak svoje plány a je na dobrej ceste k splneniu svojho dlhodobého výrobného cieľa.

Okrem toho predstavila niekoľko nových technologických projektov, ktoré podľa nej významne ovplyvnia jej budúcnosť. V tomto roku plánuje predstaviť ďalšie novinky vo svojej produkcii. Tatra Trucks sa zameriava najmä na vývoj a výrobu stredných a ťažkých nákladných automobilov pre rôzne účely a segmenty.

Tatra Phoenix
Foto: Tatra Trucks

Na ceste k odvážnemu cieľu

Česká značka sa snaží efektívne diverzifikovať výrobu a predaj vozidiel a udržať rovnováhu medzi civilným a obranným sektorom. To podľa jej vlastných vyjadrení táto stratégia prispieva k postupnému rastu firmy a kdosiahnutiu dlhodobého cieľa vyrábať 2 500 vozidiel ročne.

V roku 2023 Tatra vyrobila a zákazníkom dodala 1 451 automobilov, čo je o 100 kusov viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Zvlášť v poslednom štvrťroku 2023 sa výroba výrazne zrýchlila a v tomto trende spoločnosť pokračuje aj tento rok.

Tatra výroba
Foto: Tatra Trucks

Takmer polovica minuloročného predaja vozidiel smerovala do civilného sektora, najviac hasičským a záchranným zložkám, ale aj do stavebníctva, baníctva, poľnohospodárstva alebo komunálnych služieb. „Viac ako polovicu produkcie tvorili automobily a podvozky pre obranné a bezpečnostné zložky, vrátane Armády Českej republiky, pre ktorú je Tatra Trucks dlhodobým strategickým partnerom,“ hovorí generálny riaditeľ Tatra Trucks Lukáš Andrýsek.

Silná doma, populárna v zahraničí

Dôležitosť domáceho trhu podľa neho podčiarkuje aj fakt, že približne 40 % vyrobených vozidiel smerovalo k českým zákazníkom. Medzi najväčších zahraničných odberatelov patria zákazníci v Indii, Rakúsku, na Slovensku, v Austrálii, Poľsku, na Ukrajine, v Srbsku či Nemecku, menšie počty špeciálnych vozidiel putovali aj na ďalšie zaujímavé a silné konkurenčné trhy, ako sú Švajčiarsko, Francúzsko, Hongkong či Južná Kórea.

Foto: Tatra Trucks

Medzi najvýznamnejšie zakázky z minulého roku patrí objednávka na viac ako dve stovky hasičských špeciálov na podvozkoch Tatra pre HZS Českej republiky. „Na základe tohto kontraktu tak od minulého septembra spolupracujeme s THT Polička a KOBIT-THZ na dodávkach až 232 automobilových striekačiek českým hasičom. Rámcová dohoda predpokladá výrobu až 100 kusov vozidiel CAS 20, 45 kusov CAS 30 a 87 kusov striekačiek CAS 30 pre veľkoobjemové hašenie vrátane voliteľného požiarního príslušenstva a komunikačných prostriedkov,“ približuje výkonný riaditeľ automobilky Petr Buršík. Tento rozsiahly projekt nadväzuje na podobnú zákazku z jesene 2022, v rámci ktorej Tatra spoločne s THT Polička zabezpečovala dodávku 100 kusov cisternových striekačiek CAS 20 rovnako pre HZS Českej republiky.

Dodávky vozidiel do západnej Európy

Minulú jar putovali prvé kusy podvozkov Tatra Force 4×4 pre hasičské špeciály, ktoré vznikli v spolupráci s firmou Rosenbauer, do Nemecka. Išlo o objednávky pre nemeckú armádu. Tá si objednala celkom 77 kusov tatroviek s hasičskými nadstavbami a vybavením od rakúskeho výrobcu.

Foto: Tatra Trucks

Minulý rok Tatra zavŕšila aj kontrakt na 209 valníkov Tatra Force 6×6 pre Armádu Českej republiky, posledné kusy vojakom odovzdali v auguste. Tatra následne armáde dodala ešte 30 kusov hákových nakladačov Tatra Force 8×8, tento rok na ne nadviaže výroba ďalších 50 kusov týchto vozidiel. Pokračovala aj produkcia podvozkov vojenských logistických vozidiel, ktoré Tatra v spolupráci s firmou DAF Trucks dodáva belgickej armáde.

Špeciálne vozidlá Tatra Trucks

Keďže sa automobilka venuje aj zákazníkom s individuálnymi a špecifickými požiadavkami, minulý rok vyrobila tiež niekoľko podvozkov pre obytné a expedičné vozidlá alebo unikátny špeciál Tatra Phoenix s celkovou hmotnosťou 62 ton, postavený v spolupráci s austrálskym dealerom Offroad Trucks Australia. Určený je pre austrálsku ťažiarsku spoločnosť Rio Tinto.

Foto: Tatra Trucks

Pokračoval aj projekt Tatra do škôl, prostredníctvom ktorého automobilka v spolupráci s dealermi a krajskými samosprávami pomáha rozvoju českého školstva v oblasti automotive a servisných služieb. Projekt zároveň podporuje modernizáciu vybavenia a techniky krajských správ komunikácií.

Tatra oslávila dôležité výročie

Rok 2023 sa niesol v znamení osláv 100 rokov existencie tatrováckej koncepcie podvozku s centrálnou nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavesenými polonápravami, ktorú Hans Ledwinka prvýkrát použil v roku 1923 pri Tatre 11. Bol to aj 10. rok úspešného fungovania spoločnosti Tatra Trucks pod taktovkou českých akcionárov z Czechoslovak Group a Promet Group. Rok 2023 ale takisto priniesol novinky, ktoré v blízkej budúcnosti prinesú výrazné zmeny do produktového portfólia Tatry.

Foto: Tatra Trucks

Na veľtrhu PYROS 2023 predstavila automobilka tretiu generáciu modelového radu Tatra Force v civilej verzii pre hasičov. Prináša zásadnú elektronizáciu a digitalizáciu, nové technické riešenia a vylepšené motory.

Projekty pre budúcnosť

Začiatkom jesene prišiel prototyp novej generácie radu Tatra Force so systémom automatizovaného riadenia v jeho prvej fázi vývoja. Toto vozidlo je možné riadiť pomocou diaľkového ovládania, preto by si svoje uplatnenie malo nájsť napríklad u hasičov alebo záchranárov, prípadne v ťažobnom priemysle.

Další vývoj chce Tatra smerovať k vozidlu schopnému plne autonómnej jazdy. V spolupráci s partnermi predstavila automobilka minulý rok tiež Tatra Force e-Drive s elektrickým trakčným motorom v kombinácii s vodíkovými palivovými článkami. Tento rok ho čakajú testy v reálnej prevádzke.

Tatra chce tento rok pokračovať vo zvyšovaní výroby. S tým súvisiaca reštruktualizácia sa rozbehla už minulý rok a veľká časť výroby je už teraz vykrytá objednávkami od zákazníkov. Tento rok sa má takisto predstaviť nová generácia Tatry Phoenix aj vojenská verzia tretej generácie modelu Tatra Force.

Aktuálne
Prečítajte si aj