31.4 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Takto vyzerajú dodávky, ktoré chystá Kia

Kia predstavila svoju budúcu stratégiu v oblasti úžitkových vozidiel aj s tým spojenú úplnú novinku – vozidlo Platform Beyond Vehicle (PBV), teda zjednodušene platformu, ktorá je viac ako iba ovizdlom. Podnikanie v segmente PBV rozbehne juhokórejská značka predstavením úplne nového, modulárneho vozidla, ktorého dizajn načrtol koncept Kia PV5.

Kia predstavila svoju budúcu stratégiu vozidla Platform Beyond Vehicle (PBV) na výstave spotrebnej elektroniky CES 2024 v Las Vegas. Celá vízia budúcnosti bola predstavená spolu s viacfázovým plánom, ktorý chce priniesť revolúciu do odvetvia mobility a prispieť k ambíciám skupiny Hyundai Motor Group, do ktorej Kia patrí, v oblasti robotiky, pokročilej vzdušnej mobility (AAM) a autonómnej jazdy.

Kia PBV
Foto: Kia

Komplexné riešenie mobility

Kia PBV sú elektrické vozidlá určené na konkrétne účely, s pokročilými softvérovými riešeniami založenými na stratégii „softvéru pre všetko“, alebo SDx, od Hyundai Motor Group. Kia PBV má otvoriť dvere novým podnikateľským príležitostiam a životnému štýlu tým, že redefinuje pojem priestoru. Použije na to pokročilý, prispôsobený interiér, ktorý si zakladá na slobode a flexibilite.

Kia PBV interiér
Foto: Kia

„PBV predstavuje našu víziu presiahnutia tradičného konceptu automobilov tým, že uspokojí neuspokojené potreby rozmanitých zákazníkov a komunít prostredníctvom optimalizovaných vozidiel a služieb prispôsobených konkrétnym trhovým a podnikateľským okolnostiam,“ povedal v Las Vegas Ho Sung Song, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Kia.

Kia PBV dodávka
Foto: Kia

Navrhnuté pre jednoduchší život

Využitím technológie „Easy Swap“ pre flexibilné riešenie rôznych požiadaviek požiadaviek zákazníkov, sa jedno šasi môže použiť na splnenie viacerých potrieb mobility. Za pevnou kabínou, alebo tzv. „vodičskou zónou“, sa môžu k základnému vozidlu pomocou hybridného elektromagnetického a mechanického spájania pripojiť rôzne vymeniteľné horné časti alebo moduly. Počas jedného dňa tak PBV môže slúžiť ako taxi, v noci ako dodávka a cez víkendy ako osobné auto pre rodinu.

Foto: Kia

Modularizáciu umožňuje konštrukcia „Dynamic Hybrid“, ktorá je bez zvárania a ktorá umožňuje flexibilné nastavenie dĺžky pohyblivých častí podľa účelu použitia vozidla. Konštrukcia pozostáva z vysoko pevných oceľových rúr a inžinierskych polymérov, typické súčiastky sa zredukovali o 55 %, no bez straty tuhosti. Kia tvrdí, že dodávaná v štandardizovanej a pohodlnej súprave, technológia Dynamic Hybrid umožní rýchlu a jednoduchú premenu Kia PV5 priamo v teréne.

Kia PBV sedadlá
Foto: Kia

Za hranice bežného

Dizajn Kia PBV je inšpirovaný robustnými, jednoduchými nástrojmi a ide za rámec čistej estetiky. Aspoň tak ho opisuje Kia, ktorá si dala za cieľ, aby jej PBV boli jednoduché a intuitívne na obsluhu a vzájomnú interakciu, bez ohľadu na to, kde, kedy alebo ako sú používané.

Foto: Kia

Či už je účelom vozidla prepravovať ľudí, prepravovať tovar, alebo splniť logistické alebo osobné potreby mobility, každé PBV zdieľa rovnakú kvalitu, dizajnový jazyk a robustnosť. Podľa značky nemá žiadne zbytočné ozdoby a každá funkcia je navrhnutá tak, aby slúžila užitočnému účelu. To zároveň zjednodušuje život používateľov vozidla, čo chcela Kia ukázať aj na konceptoch predstavených na CES 2024.

Kia PBV celý modelový rad
Foto: Kia

Modely PV5 sa síce odlišujú, no zároveň majú množstvo unifikovaných prvkov. Na každom vozidle sa veľké dvere otvárajú a odhaľujú priestranný bezstĺpový otvor, ktorý poskytuje jednoduchý vstup a výstup. Vnútri zabezpečuje predĺžený rázvor a elektrická platforma široké, ploché otvorené priestory. Kokpit vodiča poskytuje povrch podobný stolu a volant sa dá zložiť tak, aby slúžil ako stolová lampa, čím vytvára prostredie podobné kancelárii.

Foto: Kia

Udržateľnosť v jadre dizajnu

Udržateľnosť je v jadre stratégie dizajnu PBV. Použité sú ekologické materiály ako bio plast, plast Post Consumer Material (PCM), bio farba, recyklovaná PET látka, filc a priadze alebo bio-PU pena. Tieto materiály totiž nielen obmedzujú dnešný aj budúci environmentálny dopad, ale podľa Kie prinášajú aj jedinečný vizuálny zážitok a pocit na dotyk.

Foto: Kia

V súlade s prvou fázou budú k dispozícii rôzne verzie modelu PV5, vrátane základnej, dodávkovej, s vysokou strechou a verzie šasi s kabínou. V budúcnosti Kia plánuje predstaviť aj model Robotaxi vyvinutý spoločne s Motional (spoločný podnik medzi HMG a Aptiv), ktorý má za cieľ poskytnúť revolučný autonómny zážitok z volania taxi pre cestujúcich.

Foto: Kia

Počas druhej fázy bude ekosystém PBV doplnený o ďalšie dva modely – PV7 a PV1, využívajúce systémy skriniek a rámov na zlepšenie interakcie a konektivity medzi vozidlami na základe modulárneho konceptu. PV7 bude najväčší produkt v ponuke, charakterizovaný väčším vnútorným priestorom, väčším dojazdom a rozšírenými funkciami. PV1 je naopak najmenší produkt v ponuke, optimalizovaný pre agilnú a krátkodobú logistickú prepravu. Využíva jazdné moduly na minimalizáciu polomeru otáčania aj v úzkych priestoroch.

Foto: Kia

Integrovaný systém líšt na strope, podlahe a bočných paneloch vozidla, ako aj na exteriéri, umožňuje prispôsobenie vozidla individuálnym potrebám zákazníka. Tento systém má poskytnúť bezproblémový presun tovaru a predmetov medzi vozidlami s využitím skriniek a rámov. „Lišty“ v tomto ekosystéme zjednodušujú presun predmetov medzi vozidlami, zatiaľ čo modulárny dizajn „dlaždíc“ a funkčných doplnkov, ako sú reproduktory a police, ponúka neobmedzenú flexibilitu.

Foto: Kia

„Kia PBV odštartuje novú éru bezproblémových riešení pre každodenný biznis a životný štýl. Dúfame, že uľahčíme a zlepšíme životy našich zákazníkov, či už sú na mieste alebo na ceste, ponúkame výnimočnú flexibilitu a prispôsobenie prostredníctvom radikálnej modularizácie,“ povedal Karim Habib, výkonný viceprezident a šéf Kia Global Design.

ZdrojKia
Aktuálne
Prečítajte si aj