29.7 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Renault a Geely založili spoločný podnik

Po podpise dohody o spoločnom podniku 11. júla 2023 a po získaní schválenia od príslušných úradov, oznámili Renault a Geely oficiálne vytvorenie novej spoločnosti.

Francúzska Renault Group a čínske Geely Holding Group (Geely Holding) a Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto) oficiálne vytvorili spoločnosť HORSE Powertrain Limited so sídlom v Londýne.

Luca de Meo, generálny riaditeľ Renault Group, vyhlásil, že tento krok predstavuje významný posun v riešení najväčších výziev, ktorým čelí automobilový priemysel. Medzi ne zaradil dekarbonizáciu cestnej dopravy.

Spoločne za dekarbonizáciu

Vytvorenie nového podniku s Geely je podľa de Mea pre budúcnosť bez emisií kľúčové. Nový podnik bude podľa šéfa Renault Group disponovať schopnosťami a odbornými znalosťami na vývoj ultra-nízkoemisných spaľovacích motorov a vysoko ekonomických hybridných technológií. De Meo verí, že prostredníctvom HORSE Powertrain môže Renault Group dosiahnuť svetové líderstvo a rozsah v sektore, ktorý predstavuje viac ako 80 % jej podnikania.

„Pre dosiahnutie nulových emisií v priebehu nasledujúcich desaťročí sú globálne synergie, viacero technológií a zdieľanie odborných znalostí kľúčové. Preto nás teší, že naše partnerstvo s Renault Group dnes dosahuje obchodnú realitu,“ hovorí Eric Li, predseda Geely Holding.

Dodal, že HORSE Powertrain Limited bude mať portfólio, rozsah a kapacitu na ponuku nízkoemisných riešení, ktoré bude automobilový priemysel budúcnosti požadovať. „Dnešné spustenie predstavuje novú kapitolu v oblasti udržateľnej mobility a sme hrdí, že Geely je jej súčasťou,“ hovorí Li.

Renault Group a Geely veria, že kombinácia rôznych technológií pohonných jednotiek je nevyhnutná, vrátane vysoko účinných spaľovacích motorov (ICE), nízkouhlíkových e-palív a vodíka. Takto sa podľa nich dá dosiahnuť úspešná dekarbonizáciu vo svete, kde sa viac ako polovica vyrobených vozidiel bude do roku 2040 stále spoliehať na spaľovacie motory.

HORSE Powertrain Limited na trhu

HORSE Powertrain Limited bude navrhovať, vyvíjať, vyrábať a predávať všetky hybridné a spaľovacie pohonné riešenia a systémy s najmodernejšími technológiami, vrátane motorov, prevodoviek, hybridných systémov a batérií.

Vďaka tomuto projektu budú mať Renault Group a Geely okamžitý úžitok z efektu škálovania a zlepšenia trhového pokrytia. S podporou transferu duševného vlastníctva z Renault Group a Geely je HORSE Powertrain Limited plne autonómna v oblasti vývoja budúcich pohonných technológií, schopných plniť trhové očakávania, predovšetkým v oblasti alternatívnych palív ako zelený metanol, etanol a vodík. Komplementárne produktové portfólio a regionálna stopa spoločného podniku môžu ponúknuť riešenia pre 80 % rastúceho globálneho trhu hybridných a spaľovacích pohonných jednotiek.

HORSE Powertrain bude dodávať svoje produkty viacerým priemyselným zákazníkom vrátane Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan a Mitsubishi Motors Company. „Spoločnosť je pripravená spolupracovať so zákazníkmi a partnermi po celom svete, aby im poskytla komplexné riešenia v oblasti pohonných technológií a privítala partnerov na posilnenie hodnotového reťazca,“ píše sa v tlačovej správe k založeniu podniku.

Od prvého dňa líder na trhu

HORSE Powertrain Limited začína svoje pôsobenie ako svetový líder v oblasti hybridných a spaľovacích pohonných jednotiek. Od samého spustenia totiž má 17 globálnych závodov, 9 zákazníkov v 130 krajinách, 5 výskumných a vývojových centier a približne 19 000 zamestnancov.

Očakávané ročné príjmy sú na úrovni 15 mld. eur, ročná produkcia má dosiahnuť 5 mil. pohonných jednotiek. Spoločnosť pokryje všetky typt hybridných riešení – plné hybridy a plug-in hybridy, ako aj spaľovacie motory, ktoré využívajú alternatívne palivá ako etanol, metanol, LPG, CNG, H2 a ďalšie.

Renault a Geely v riadiacej štruktúre

Renault Group a Geely, ako zakladajúci akcionári spoločnosti schválili globálnu riadiacu schému a strategické menovania v HORSE Powertrain Limited tak, že generálnym riaditeľom HORSE Powertrain Limited bude Matias Giannini. Finančným riaditeľom bude Lee Ma a Juan Ferrera bude mať na starosti ľudské zdroje v HORSE Powertrain Limited.

Riadenie dvoch podskupín Aurobay a Horse, ktoré spájajú priemyselné know-how a aktíva oboch spoločností, zostáva nezmenené. Generálnym riaditeľom Aurobay so sídlom v čínskom Hangzhou Bay (Čína) je Ruiping Wang, Patrice Haettel naďalej pôsobí ako generálny riaditeľ Horse so sídlom v Madride. Obaja riaditelia budú priamo zodpovedať Matiasovi Gianninimu.

Predstavenstvo HORSE Powertrain Limited má šesť členov. Traja riaditelia sú z Geely, traja z Renault Group. Od 31. mája 2024 budú príslušné operačné entity HORSE Powertrain Limited, teda Horse a Aurobay, vyňaté z konsolidácie v rámci Renault Group a Geely.

ZdrojRenault
Aktuálne
Prečítajte si aj