28.8 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Nový rad DAF XB pre mestskú distribúciu

DAF predstavil kompletný rad distribučých vozidiel v triede 7,5 až 19 ton. Nová generácia vozidiel DAF XB zahŕňa aj elektrické nákladné vozidlá, pomáhajúce v prechode na bezemisnú distribúciu tovaru. Podľa značky rad DAF XB kombinuje najnižšiu environmentálnu stopu s prvotriednou účinnosťou, bezpečnosťou a pohodlím.

DAF má za sebou veľmi rušných 18 mesiacov. Postupne predstavil vozidlá novej generácie XD, XF, XG a XG⁺, určené na distribúciu, diaľkovú prepravu a profesionálne využitie. Modely XB novej generácie, vrátane stavebného nákladného vozidla XBC, dopĺňajú rad produktov značky, ktorý získal viacero ocenení.

DAF XB: Bezemisná mestská distribúcia

DAF bol prvým európskym výrobcom nákladných vozidiel, ktorý priniesol na trh rad akumulátorových elektrických nákladných vozidiel a novou generáciou elektrických modelov XD a XF posilnil svoju prítomnosť v tomto segmente.

DAF XB určený na distribúciu
Foto: DAF Trucks

Nový model DAF XB Electric dopĺňa ponuku, je dokonale vhodný na udržateľnú vnútromestskú a regionálnu distribúciu. Okrem 16- a 19-tonových verzií je k dispozícii aj 12-tonová verzia so 17,5-palcovými kolesami a iba jedným nástupným schodíkom. Veľkosť rázvorov začína od 4,2 metra.

Elektrický motor modelu XB Electric poskytuje menovitý výkon 120 alebo 190 kW v závislosti od špecifikácie a nominálny krútiaci moment 950 alebo 1 850 Nm (špičkový výkon 2 600 a 3 500 Nm). DAF využíva lítium-železo-fosfátové (LFP) batérie s vysokou hustotou energie a bez obsahu kobaltu a horčíka. Ich emergetický obsah je 141 až 282 kWh. Model XB Electric má vďaka tomu dojazd až do 350 kilometrov, čo je pre mestskú logistiku viac ako postačujúce.

Kombinovaný systém nabíjania

DAF XB Electric má kombinovaný systém nabíjania, ktorý umožňuje nabíjať vozidlo prostredníctvom bežnej elektrickej siete. Rýchle nabíjanie batérií (650 V DC, 150 kW) z 20 % na 80 % trvá podľa výrobcu v závislosti od špecifikácie 40 až 70 minút. Ponuka DAF-u zahŕňa ja riešenia nabíjania, pomoc s plánovaním trás a nabíjaním, ako aj realizáciu špecializovaného výcviku pre vodičov, aby dokázali vozidlá využívať naplno.

DAF XB Electric
Foto: DAF Trucks

Motory PACCAR pre ICE verzie

Okrem batériového elektrického pohonu sú v ponuke samozrejme aj spaľovacie motory (ICE). DAF XB bude k dispozícii aj s 4,5 litrovým 4-valcovým motorom PACCAR PX-5 a 6,7 litrovým 6-valcovým motorom PACCAR PX-7 s výkonom od 124 kW (170 k) do 227 kW (310 k). Tieto motory dosahujú maximálny krútiaci moment pri nízkych otáčkach, čím podporujú zníženie otáčok motora a nízku spotrebu paliva, tvrdí DAF.

Automatické aj manuálne prevodovky

Modely DAF XB s motormi PX-5 a PX-7 sú dostupné v kombinácii s 8-stupňovou, plne automatickou prevodovka PowerLine. DAF vyzdvihuje výkonné radenie bez prerušenia krútiaceho momentu, ktoré umožňuje plynulé radenie a rýchla odozva škrtiacej klapky. Prevodovka okrem toho zabezpečuje veľmi dobrú manévrovateľnosť pri nízkej rýchlosti, vďaka nájazdovej funkcii po uvoľnení brzdového pedálu. Rad DAF XB zahŕňa aj 6 a 9-rýchlostné manuálne prevodovky. Na špeciálne aplikácie je možné objednať aj plne automatické prevodovky Allison.

Poteší aj nadstavbárov

Ponuka rázvorov je až do 6,9 metra, široká je ponuka dĺžok, čo umožňuje používať nadstavby s dĺžkou viac než 9 metrov. Nízka pohotovostná hmotnosť zlepšuje maximálne užitočné zaťaženie a značka dodáva, že zvyšuje zisk na kilometer. Okrem toho má podvozok radu XB nový mriežkový vzor, ktorý je ústretový voči výrobcom nadstavieb. Pripravené sú aj nové predpripravené konštrukcie podvozkov s rôznym umiestnením palivových nádrží, výfukových systémov, batérií a vzduchových nádrží, ktoré sú osobitne určené pre zametacie a sklápacie vozidlá.

DAF XB Electric
Foto: DAF Trucks

Nový štandard bezpečnosti

Nové distribučné nákladné vozidlo DAF XB je k dispozícii so súpravou pokročilých asistenčných systémov pre vodičov. Pokročilý núdzový brzdový systém (AEBS) je vybavený radarom aj kamerou a upozorňuje vodičov na zraniteľných účastníkov cestnej premávky pred vozidlom (asistent rozjazdu). Záznam údajov udalostí ukladá obrázky a údaje, keď je aktivovaná výstraha brzdy so systémom AEBS. Asistent odbočenia DAF zase upozorňuje vodičov na cyklistov v mŕtvom uhle vozidla. Nová funkcia DAF na rozpoznávanie únavy vyhodnocuje pozornosť vodiča a upozorní ho na potrebu prestávky.

Okrem toho každý model XB obsahuje systém rozpoznávania rýchlostného obmedzenia, ktorý informuje vodiča o aktuálnych rýchlostných obmedzeniach. Pasívny asistent zmeny jazdného pruhu pomáha predchádzať nebezpečným manévrom varovaním na prípadné neúmyselné zmeny jazdného pruhu.

Priamy výhľad zaisťujú znížená poloha kabíny, veľké čelné sklo a bočné okná, ako aj nízko položené okná na sledovanie vodiacich čiar. Ako doplnkové vybavenie je k dispozícii okno s výhľadom na obrubník, ktoré poskytuje neobmedzený výhľad na ostatných účastníkov cestnej premávky na strane spolujazdca. Tenký dizajn nových zrkadiel umožňuje efektívnu kombináciu priameho a nepriameho výhľadu.

Nový štandard pohodlia vodiča

DAF si naposledy urobil s kabínami XG a XG+ výborné meno medzi vodičmi a s radom XB chce v tomto pokračovať. Denné, predĺžené denné a spacie kabíny majú ergonomicky umiestnené vstupné schodíky, dvere so širokým otváraním a nízku polohu kabíny na zaistenie vynikajúceho prístupu. Sedadlá majú rovnaké mäkké čalúnenie ako vozidlá DAF XD, XF, XG a XG⁺. Nová generácia XB zdieľa s väčšími modelmi aj vysokú úroveň výbavy a povrchových úprav, nový volant a 12-palcový digitálny displej na prístrojovej doske. Ten zobrazuje všetky informácie týkajúce sa vozidla a je ho možné konfigurovať podľa preferencií vodiča.

Interiér mdelu DAF XB
Foto: DAF Trucks

XBC pre stavebníctvo

Okrem radu XB na jazdu na cestách predstavil DAF aj rad XBC, určený do náročných podmienok ako je segment stavebníctva. XBC má 19-tonový podvozok a vysokú svetlú výšku 255 milimetrov, nájazdový uhol 25 stupňov, oceľový predný kryt chladiča na ochranu priestoru motora a robustný oceľový nárazník v lávovo sivej farbe. Nový rad DAF XB sa začne vyrábať vo štvrtom štvrťroku 2023.

Aktuálne
Prečítajte si aj