23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Policajti si prebrali prvé autá s novými polepmi

Ministerstvo vnútra SR pokračuje v reforme polície, v rámci ktorej obmieňa aj vozovéý park policajtov. Celkovo 150 kusov vozidiel Kia Ceed SW 1,5 – GDI ministerstvo nakúpilo zo svojho rozpočtu.

Policajti si nedávno prebrali prvých 37 vozidiel,  z ktorých 29 už má nový, žlto-modrý vizuál. Zvyšných 8 vozidiel je v civilnom prevedení a sú určené pre útvary ministerstva vnútra. Ostatné vozidlá v novom dizajne budú odovzdávané postupne, po úprave na policajné prevedenie a s príslušenstvom. Tento proces sa realizuje v Automobilových opravovaniach MV SR.

Spolu 150 áut za takmer 3,5 milióna

Cena za 150 vozidiel predstavuje 3 429 000 eur, čo predstavuje jednotkovú cenu vozidla, konkrétne Kia Ceed SW 1,5T-GDI M6 výkon 117 kW vo výbave Gold + LED pack, na úrovni 22 860 eur s DPH. Cena zahŕňa servis na 5 rokov, resp. 150 000 km, set zimných originálnych diskov s pneumatikami a metalickú farbu.

Spolu 100 vozidiel bude upravených na policajné prevedenie a so spomínanými policajným príslušenstvom, ktoré tvorí žlto – modrý vizuál, tzv.  VRZ1, teda svetelné a zvukové výstražné zariadenie s určením pre  Políciu SR, príprava na rádio stanicu, kamera za čelným sklom, zosilnené poťahy, opačné zapínanie bezpečnostného pásu vzadu, tmavé slnečné fólie a hasiaci prístroj. Vozidlá budú pridelené na priamy výkon na krajské riaditeľstva Policajného zboru a Prezídium Policajného zboru.

Nový dizajn polepov sa približuje európskym štandardom (Foto: MV SR)

Päťdesiatka bude v „civile“

Ďalších 50 kusov vozidiel z celkovej objednávky je určených na plnenie služobných úloh útvarov prezídia PZ SR a MV SR a budú v civilnom prevedení. Dvadsať kusov je upravených a ich súčasťou sú tzv. skryté majáky a príprava na rádiostanicu. Najvýraznejšie ľudia vnímajú práve nový policajný polep, ktorý si mnohí najmä na sociálnych sieťach mylne spájajú s podporou Ukrajiny. „Približujeme sa k štandardom naprieč Európou, kde tieto farby používajú. Reflexné vlastnosti na nových autách majú obe farby aj nápis polícia. Na novom dizajne sme úzko spolupracovali s Policajným zborom,“ vysvetľuje štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

Celá objednávka predstavuje 150 vozidiel, ktoré budú odovzdané postupne (Foto: MV SR)

„Služobné cestné vozidlá sú pre prácu polície nevyhnutnosťou. Som rád, že sa nám darí postupne dosluhujúce vozidlá obmieňať za  modernejšie, ktoré reflektujú požiadavky súčasnosti. V prípade nových vozidiel ide o posun aj v oblasti dizajnu polepov a ich farebného vyhotovenia, ktoré je v Európe štandardom. Nové vozidlá sú primárne určené pre policajtov zo základných útvarov, ktorí sú s občanmi v každodennom kontakte,“ doplnil prezident Policajného zboru Štefan Hamran.  

ZdrojMV SR
Aktuálne
Prečítajte si aj