27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Na Slovensku vyrobili unikátny prototyp termochemickej recyklačnej linky

Slovenská spoločnosť Chemosvit vo Svite predstavila prototyp novej termochemickej recyklačnej linky, ktorá má potenciál zmeniť spôsob recyklácie plastov na Slovensku. Prototyp je výsledkom spolupráce so spoločnosťami Eurex Energy a Siemens. Informáciu priniesol portál Teraz.sk.

Vladimír Daniška z Eurex Energy na tlačovej konferencii zdôraznil, že nové zariadenie, ktoré zaberie iba 150 m2 a dosahuje výšku 6 metrov, umožňuje efektívne spracovávať plastový odpad na znovu využiteľný chemický recyklát. Zariadenie môže spracovávať všetky plastové odpady na báze PE a PP, a to aj s miernym znečistením.

Unikátna recyklačná technológia

Proces sa začína vznikom taveniny z vstupných plastov, ktorá sa následne v reaktore rozkladá na procesný plyn pri teplote 430 stupňov Celzia. Výsledkom je parafín, certifikované druhotné palivá alebo granulát. Každá jednotka modulárneho stroja dokáže ročne spracovať 2 500 ton odpadu.

Martin Ľach z Chemosvitu uviedol, že cieľom bolo dosiahnuť ekonomickú a ekologickú prevádzku linky. Táto iniciatíva je súčasťou snahy o prechod na tzv. cyklickú ekonomiku, kde sa odpad spracuje na pyrolýzny olej, ktorý sa môže zmeniť na granulát, slúžiaci ako základ pre ďalšiu výrobu plastov.

Dvanásť rokov vývoja

Vývoj zariadenia trval viac ako 12 rokov a vyžiadal si investície v miliónoch eur. Návratnosť investície sa odhaduje na 2,5 až 8 rokov. Výhodou linky je jej nízka energetická náročnosť, keďže pri recyklácii spotrebuje maximálne 15 % externej energie.

V Chemosvite predpokladajú pomocou takejto linky spracovanie približne 600 ton svojho ročného plastového odpadu, ktorý spolu dosahuje 3 500 ton. Spoločnosť je schopná vyrobiť 10 až 20 takýchto zariadení ročne.

Daniška dodal, že vďaka tejto linke môžu obce a mestá znížiť uhlíkovú stopu a vyrábať vlastnú energiu, napríklad na verejné osvetlenie alebo iné účely, čím sa stáva ekologickým a rentabilným riešením pre spracovanie odpadu. Prevážanie odpadu na vzdialenosť 250 a viac kilometrov je podľa neho totiž neekologické.

ZdrojTASR
Aktuálne
Prečítajte si aj