23.5 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Ford Nugget prichádza v novej generácii

Ford predstavil úplne novú verziu dodávky Transit Custom Nugget. Auto určené pre dobrodružstvá na cestách má po prvý raz na výber aj novú plug-in hybridnú pohonnú jednotku (PHEV).

Nugget je obytná dodávka, ktorá bola vyvinutá v spolupráci s popredným výrobcom obytných automobilov Westfalia. Jeho nová generácia využíva úplne novú platformu Fordu, ktorú značka uviedla na trh tento rok pre svoje vlajkové modely Transit a Tourneo Custom. Prináša nové konštrukčné prvky, konektivitu a nové technológie pohonu.

Ford Nugget v lese
Foto: Ford Europe

Bude mať solárnu strechu

V obytnom priestore budú mať zákazníci k dispozícii nové povrchové úpravy, vylepšené funkcie a vyšší výkon, pretože novinkou je aj voliteľná solárna strecha. Nugget totiž jeho majitelia používajú ako rodinné vozidlo, na odvoz ľudí, bicyklov alebo aj ako auto, s ktorým si užívajú svoj dôchodok.

Ford Nugget so zdvihnutou strechou
Foto: Ford Europe

Transit Custom Nugget najnovšej generácie sa bude uvádzať na trh postupne. Prvá príde v októbri séria Nugget Titanium s výklopnou strechou a motorom EcoBlue s výkonom 170 k spriahnutá s osemstupňovou automatickou prevodovkou. Zákazníkom budú vozidlá dodané na jar 2024. Ďalšie modely, vrátane možnosti pohonu PHEV, sa budú uvádzať na trh v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Nová platforma sľubuje nové možnosti

Značka hovorí, že Ford Nugget novej generácie bude využívať vylepšené technológie, aby zvýšil zážitok z jazdy. Dostane dizajn najnovších modelov Transit a Tourneo Custom, ktoré sú pre Ford nosnými produktami. Dizajn vychádza z kabíny modelu Tourneo Custom, do ktorého Ford zapracoval kvalitné materiály a detailné spracovanie. Má to byť totiž nová definícia komfortu pre cestujúcich.

Ford Nugget druhý rad sedadiel
Foto: Ford Europe

Už dnes si zákazníci Nugget do veľkej miery kupjú tiež preto, že umožňuje jednoduchý pohyb po kabíne. Nový dizajn palubnej dosky a rovná podlaha uľahčia prístup cez kabínu a presun od oboch predných sedadiel do obytného priestoru, pričom airbag spolujazdca umiestnený v streche prispeje k optimalizácii usporiadania palubnej dosky. Nižšia podlaha a integrovaný bočný schodík uľahčujú nakladanie alebo nastupovanie a vystupovanie, čomu napomáhajú široké bočné posuvné dvere a otvory zadných dverí batožinového priestoru.

Ford Nugget nová dotyková obrazovka ovládania
Foto: Ford Europe

Ford Nugget prvý raz ako PHEV

Ford pre Nugget po prvý raz prináša aj plug-in hybridný pohon (PHEV), ktorý zdieľa technológiu s modelom Ford Kuga Plug-In Hybrid, najpredávanejším vozidlom PHEV v Európe v rokoch 2021 a 2022. Nový Nugget poháňa 2,5-litrový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle v kombinácii s akumulátorom s využiteľnou kapacitou 11,8 kWh a elektromotorom. Vďaka tejto kombinácii dosahuje kombinovaný výkon 232 k.

Ford Nugget záclonky
Foto: Ford Europe

Podvozok má nezávislé zavesenie zadných kolies, ktoré má zlepšiť kultivovanosť jazdy
a ovládateľnosť. Modely s pohonom všetkých kolies budú vyhovovať najmä tým zákazníkom,
ktorí využívajú svoju obytnú dodávku na cesty do divočiny, športy pod holým nebom alebo
jednoducho chcú mať istotu aj mimo asfalt.

Ford Nugget camping
Foto: Ford Europe

Kokpit je vybavený plne digitálnym ovládacím panelom a 13-palcovou dotykovou obrazovkou s najnovšou generáciou softvéru Ford SYNC 4. Jeho pripojené navigačné, zvukové
a komunikačné funkcie je možné ovládať pomocou dotykovej obrazovky alebo funkcie
ovládania prirodzeným hlasom. Bezdrôtové pripojenie smartfónov prostredníctvom systémov
Android Auto a Apple Carplay je súčasťou štandardnej výbavy.

Vhodný pre každého

Vo Forde sa sústredili aj na to, aby sa nový Nugget bezpečne a ľahko riadil, a to aj pre
vodičov, ktorí sú zvyknutí skôr na menšie vozidlá. Poloha za volantom bola prispôsobená
osobnému automobilu a voliteľnej, mimochodom tiež novej, osemstupňovej automatickej prevodovke. auto je vybavené súpravou pokročilých asistenčných systémov ako inteligentný adaptívny tempomat s funkciou centrovania vozidla v jazdnom pruhu, brzdový asistent pri
cúvaní či 360-stupňový kamerový systém.

Ford Nugget s komfortom od Westfalie

Ford a Westfalia v novom modeli zvýšili úroveň kvality a ergonómie. Prepracovali obytný priestor okolo medzi majiteľmi obľúbeného obytného usporiadania s oddelenými zónami na varenie, bývanie a spanie. Aj pri rozložených dvoch manželských posteliach sa tak môžu výletníci voľne pohybovať po kabíne, variť alebo nastupovať a vystupovať z auta bez toho, aby si navzájom prekážali.

Priestor na sedenie je bezpečný a pohodlný pri cestovaní a pozaparkovaní sa dá ľahko premeniť na jedáleň a priestor na spanie. Okrem optimalizovaných úložných priestorov a kvalitných materiálov Ford pribalil aj ďalšie prvky výbavy ako vyhrievané otočné kapitánske kreslá pre vodiča a spolujazdca, trojmiestnu zadnú lavicu s voliteľnou funkciou vyhrievania či nové reproduktory audiosystému a konektory USB-C v štandardnej výbave pre cestujúcich na zadnej lavici.

Ford Nugget kuchyňa
Foto: Ford Europe

Kuchyňa s usporiadaním v tvare písmena L uľahčuje varenie. Praktická nová zásuvková chladnička uľahčuje prístup k obsahu a je dostatočne veľká na zvislé uloženie fliaš. V kombinácii s novou integrovanou varnou doskou a drezom – teraz už so štandardne dodávanou teplou vodou – ponúka toto usporiadanie povrchov o 20 % viac vyhradeného priestoru na pracovnej doske.

Západky so spomaleným zatváraním a vysúvacie úchyty chránia detské prsty a tlmia hluk počas jazdy. Nový Nugget sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom vyznačuje kľúčovými
konštrukčnými vylepšeniami. Patrí k nim napríklad výklopná časť matraca, vďaka ktorej sa
zväčšil priestor nad hlavou v kuchyni, pričom horné lôžko je stále na svojom mieste, ako aj
zadná lavica upevnená na koľajniciach s novými ovládacími prvkami, ktoré uľahčujú
nastavenie jednou rukou.

Vývod na teplú/studenú sprchu vzadu je odteraz súčasťou
štandardnej výbavy, pričom na želanie je možné dokúpiť stan na ochranu súkromia na zadných
dverách. Zážitok z kempovania umocňujú aj úplne nové prvky, ako výklopná strecha s novou samoskladacou látkou na zjednodušenie spúšťania strechy, nové integrované odkladacie miesta pre štandardný vonkajší stôl a stoličky alebo praktické zatemňovacie rolety, ktoré nahradili doterajšie závesy v záujme zabezpečenia väčšieho súkromia a jednoduchšieho ovládania.

Solárna strecha ako možnosť doplnkovej výbavy pomáha napájať prvky v interiéri alebo dobíjať akumulátor pre voľný čas a v ideálnych poveternostných podmienkach dokáže generovať ešte viac energie, než využijú zabudované funkcie. Špecializovaná sedempalcová farebná dotyková obrazovka v obývacom priestore nového modelu Nugget umožňuje jednoduchú kontrolu a ovládanie vyhrievania, hladiny vody, stavu nabitia akumulátora a osvetlenia vozidla. Medzi nové funkcie patrí ovládanie nového LED osvetlenia interiéru vrátane prispôsobiteľného farebného náladového osvetlenia, funkcia sklonomeru na pomoc pri vyrovnávaní na nerovnom teréne alebo aplikácia s podporou Bluetooth, vďaka ktorej sa smartfón premení na diaľkové ovládanie funkcií kabíny.

Aktuálne
Prečítajte si aj