23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Dopravcovia varujú pred zvyšovaním mýta

Dočasná vláda predstavila stovku opatrení, z ktorých sa nový minister financii a nový premiér budú môcť inšpirovať v snahe konsolidovať verejné financie. Cestní dopravcovia však varujú, že niektoré z navrhovaných konsolidačných opatrení môžu zásadne uškodiť cestnej doprave. Spomína sa v nich totiž aj zvyšovanie cien mýta.

Združenie cestných dopravcov Slovenska ČESMAD Slovakia to pre TASR uviedlo s tým, že zvýšené náklady dopravcovia nezvládnu bez toho, aby zvýšili ceny svojich služieb. To však bude mať za následok aj rast cien prepravovaných tovarov.

Zvyšovanie mýta bude neúnosné

ČESMAD pre TASR uviedol, že zvýšenie sadzieb mýta pre nákladné vozidlá a dodatočné spoplatnenie úsekov ciest vrátane intravilánov v mestách by pre dopravcov s vozidlami nad 3,5 tony znamenalo budúci rok nárast nákladov o 54 %. Vyjadrené v číslach, dopravcovia by v budúcom roku zaplatili na mýte o 126 miliónov eur viac, ako sa naplánovalo na tento rok. V roku 2025 by to bolo viac až o 262 miliónov eur viac, čo by predstavovalo nárast o 115 %.

Prezident ČESMAD-u Pavol Piešťanský upozornil, že dopravný sektor je na Slovensku v zlom stave a preto podnikatelia nedokážu takéto nárasty zvládnuť bez toho, aby zvýšili ceny svojich služieb. To podľa neho automaticky povedie k zvyšovaniu cien tovarov a zrýchleniu inflácie, ktorá spomalí ekonomický rast. Piešťanský dodal, že samotní odborníci považujú rast inflácie za jeden z najväčších problémov Slovenska a konsolidačné opatrenia by ju preto nemali zvyšovať.

Ako uvádza TASR, konsolidačné opatrenia z dielne Ministerstva financií SR predstavujú spolu hodnotu 7 % hrubého domáceho produktu resp. necelých 10 mld. eur. Dočasná vláda odborníkov ich navrhla preto, aby uľahčila prácu budúcemu ministrovi financií aj premiérovi. Či a ktoré opatrenia z balíka 100 návrhov si nová vláda vyberie, bude zrejmé až po tom, keď sa sformuje nový kabinet.

ZdrojTASR
Aktuálne
Prečítajte si aj