17.8 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

ČESMAD rokoval s novým ministrom dopravy

Združenie ČESMAD Slovakia informovalo o svojom prvom rokovaní s novým minsitrom dopravy Jozefom Rážom ml. ČESMAD označil debatu za vecnú a vysvetlil, že dominantnou témou bola situácia ohľadom ukrajinských dopravcov.

ČESMAD Slovakia pripomenul, že už v minulosti opakovane žiadal o spätné zavedenie pravidiel podľa medzištátnych zmlúv ai o to, aby uvoľnenie cestných prepráv na základe dohody medzi EÚ a Ukrajinou nebolo predĺžené. Združenie dopravcov vážnosť situácie dokladá aktuálnou situáciou na trhu a poukazuje na počet jázd kamiónov ukrajinských dopravcov, ktorý sa po uvoľnení podmienok zo strany EÚ zvýšil šesť- až osemnásobne.

Slovenskí dopravcovia ministra požiadali, aby na území SR boli dôsledne kontrolované takéto vozidlá, a to najmä povolenia na prepravy, sociálna legislatíva, technický stav vozidiel, úhrada mýta, zodpovedajúce vodičské oprávnenia až po napríklad počet tachografových kariet.

Minister dopravy podľa ČESMAD-u na rokovaní prisľúbil iniciovanie kontrol aj koordinovaný postup
s ministrami dopravy z krajín V4, ktorý sa bude týkať revízie podmienok medzi EÚ a Ukrajinou na stretnutí Rady EÚ v Bruseli.

Poľsko-ukrajinské rokovania sa včera nepohli

Posledné rokovanie medzi delegáciami Poľska a Ukrajiny sa konalo v utorok (14. novembra) v Poľskom meste Chelm, no žiadne výsledky zatiaľ neprinieslo. Poliacia naďalej žiadajú, aby poľské kamióny museli mať povolenie, rovnako ako rýchlejšie vybavovanie kamiónov na ukrajinskej strane a otvorenie dedikovaného hraničného priechodu pre prázdne kamióny, čím by sa znížilnápor na hranićných priechodoch. Doba čakania na hranićných priechodoch Dorohusk a Hrebenne sa momentálne odhaduje na takmer dva týždne. Väčšina kamiónov v kolóne má ukrajinské EČV.

Aktuálne
Prečítajte si aj