23 C
Bratislava
piatok, 26 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Ceny pohonných hmôt by mohli naďalej klesať

Veľkoobchodné ceny nafty na rotterdamskej burze sa dostali pod priemer rokov 2018 a 2019. Na niektorých čerpacích staniciach sa cena nafty dostala pod úroveň 1,4 eura za liter. Podľa analytikov by klesajúci trend mal pokračovať aj v ďalších týždňoch.

Ropa totiž pokračuje v klesajúcom trende, cena za barel je v súčasnosti tesne nad 70 USD. Pokles ceny ťahajú obavy zo spomalenia svetovej ekonomiky, ktoré dokonca prekonali očakávania rastúceho dopytu po rope z Číny. Obavy zo spomalenia globálnej ekonomiky sú dokonca silnejšie ako obavy z nižšej ťažby ropy zo strany združenia OPEC. Ak sa tento trend udrží, vytvorí to priestor pre ďalší pokles cien pohonných hmôt.

Ďalšou príčinou nižších cien je fakt, že ruská ropa naďalej prúdi na svetové trhy. Navyše, po spracovaní v krajinách ako Čína, Spojené Arabské Emiráty, Turecko či India sa výrobky z nej dostávajú aj do Európy.

„Benzín zlacnel druhý týždeň po sebe a je momentálne najlacnejší za posledné štyri týždne. Nafta klesá už siedmy týždeň v rade a je na najnižšej úrovni od polovice februára 2022. Ceny 95- a 98-oktánového benzínu sú v porovnaní s prvým týždňom tohto roka ešte stále vyššie o 4,8 %. Cena nafty je naopak o 10,3 % nižšie,“ povedal pre TASR analytik ČSOB Marek Gábriš. Po oznámení zvýšenia úrokových sadzieb americkou a európskou centrálnou bankou cena severoamerickej ropy Brent klesla é 9,5 %, čo potvrdzuje očakávaný pokles cien pohonných látok. Motoristit teda majú dôvod na radosť.

Aktuálne
Prečítajte si aj