27.3 C
Bratislava
sobota, 27 júla, 2024
46 300 1 430 18 600

Ako alergie komplikujú život za volantom

Niektorí kamionisti sa okrem „tradičných“ nebezpečenstiev, ktorým čelia na cestách, musia potýkať s ďalším neviditeľným nepriateľom, ktorý je však cítiť najmä na jar, a to alergiou na peľ.

Tento problém spôsobuje sériu veľmi nepríjemných symptómov, ako napríklad výtoky z nosa, slzenie a opuchnuté oči, kýchanie, ťažkosti s dýchaním a v niektorých prípadoch dokonca pravé astmatické záchvaty. Alergia je nadmerná reakcia imunitného systému na určité látky prítomné v prostredí, ktoré sa nazývajú alergény. Môže to byť peľ, plesne, roztoče a ďalšie. Najmä pele sú častice uvoľňované do ovzdušia rastlinami, ktoré sa prostredníctvom vetra dostanú do dýchacích ciest.

Alergia na peľ predstavuje riziko na cestách

Štúdia, ktorú pred niekoľkými rokmi uskutočnil Nemecký automobilový klub (AVD), ukázala, že riziko nehôd sa na jar zvyšuje až o 30 %. Odhaduje sa, že kýchnutie pri rýchlosti 100 km/h sa rovná ponechaniu zavretých očí na najmenej 30 metrov. Alergie môžu dráždiť, a spôsobovať tečenie z nosa, čo núti vodiča hľadať vreckovky, aby si mohol vyfúkať a utrieť nos. Tým pádom nevenuje dostatočnú pozornosť pri vedení vozidla a ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky.

Peľová sezóna zvyčajne začína v polovici januára a trvá niekoľko mesiacov, ale môže sa líšiť v závislosti od regiónu. Frekvencia a intenzita alergických prejavov závisí aj od flóry prostredia a klimatických podmienok, vrátane teplôt, vlhkosti, dažďa a vetra v rôznych geografických oblastiach.

Foto: Seat

Ako proti alergiám v autách bojovať?

Efektívnym riešením by bolo použitie liekov proti alergii, tu však treba byť ostražitý. Niektoré z nich totiž môžu spôsobiť ospalosť a v ojedinelých prípadoch aj zmätok a závraty za volantom. Z tohto dôvodu sa odporúča užívať antihistaminiká najnovšej generácie, ktoré majú menšie vedľajšie účinky a sú účinnejšie.

Ďalším užitočným tipom je jazdiť so zatvorenými oknami a uistiť sa, že je systém klimatizácie v perfektnom stave. Vyhýbanie sa kontaktu s alergénmi je efektívnejšie ako tlmenie príznakov, keď sa už alergia prejaví.

Predovšetkým je vhodné používať vo ventilačnom okruhu tzv. protipeľové filtre, ktoré je potrebné pravidelne kontrolovať, čistiť a vo vhodnom čase vymieňať. Nakoniec je užitočné udržiavať kabínu čistú, aby sa odstránil prach a stopy nečistôt, ktoré môžu u predisponovaných osôb spôsobovať výskyt alergií.

Aktuálne
Prečítajte si aj